IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията при онлайн продажбите на дрехи ще се засилва

Успехът на онлайн продажбите оказва натиск върху големите търговски вериги да ускорят експанзията си в онлайн пространството

18:03 | 13.03.09 г.
Конкуренцията при онлайн продажбите на дрехи ще се засилва

Конкуренцията при онлайн продажбите на дрехи се очаква да се засили, тъй като търговските вериги, засегнати от намаляващи продажби, ще се насочат към един от малкото все още бързо растящи пазари на дребно, смятат анализатори.

Подобрената система за онлайн разплащания и системите за доставка, иновативните сайтове, които позволяват на клиентите да изпробват виртуално дрехи и дори да пазаруват заедно са показателни за това, че модната онлайн индустрия ще продължи да устоява на рецесията.

Тези фактори ще привлекат вериги, които досега са избягвали да продават дрехи онлайн, пише Ройтерс.

Под натиск обаче ще попаднат пионерите в онлайн търговията, които предлагат различни марки дрехи, като британската ASOS и италианската YOOX Group, които в момента отчитат ръст в продажбите от до 100%.

Онлайн продажбите формират много малка част от европейския моден пазар, който се оценява на около 300 млрд. евро годишно, показват данни на Verdict. Според анализатор от Forrester техният дял варира между 3 и 5% в различните страни, но се очаква да регистрира отчетлив ръст.

Онлайн продажбите на облекло във Великобритания и Германия се очаква да нараснат с повече от 50% до съответно 7,1 млрд. паунда и 6 млрд. евро до 2014 г., докато продажбите във Франция ще се увеличат повече от двойно до 3,5 млрд. евро, сочат прогнози на Forrester.

Успехът на онлайн продажбите оказва натиск върху големите търговски вериги да ускорят експанзията си в онлайн пространството.

Навлизането на онлайн пазара не е евтино, нито лесно, тъй като компаниите трябва да организират системи за плащания и дистрибуция, но все по-голям брой от тях разработват успешно този модел, създавайки различни канали за продажба.

Британските John Lewis и Debenhams са сред веригите, които отчитат силни онлайн продажби на дрехи, и много компании вървят по техните стъпки.

Британската верига супермаркети Tesco планира да създаде сайт, на който да продава облекло под своята марка, но много от анализаторите очакват наред със собствената марка на веригата да бъдат включени и други.

Според анализатора Лука Солка настъплението на маркови дрехи ще е преломен момент за продажбите в интернет. „Именно марките от търговските улици ще задвижат навлизането в онлайн търговията и впоследствие ще генерират трафик“, казва Солка.

Други обаче смятат, че съществена роля играят компаниите, които предлагат онлайн различни марки, тъй като те предлагат по-богат избор в сравнение с веригите, представящи само една марка, и по-добро обслужване в сравнение с универсалните магазини и супермаркетите.

„Става въпрос за избор“, казват от ASOS. “По търговските улици в провинцията може да има избор от осем рокли, в марковия магазин може да са 200, но ако отидеш на сайта на АSOS може да намериш асортимент от 2000 рокли“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още