IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google очаква затягане на регулаторния контрол по света

YouTube в крайна сметка ще бъде успешен и печеливш бизнес, но това ще отнеме известно време, казва изпълнителният директор на компанията Ерик Шмидт

19:11 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google очаква затягане на регулаторния контрол по света

Изпълнителният директор на Google Inc Ерик Шмидт казва, че очаква регулаторният контрол върху различните подразделения на компанията по света да се увеличи, в резултат на което тя е започнала да обръща повече внимание на начина, по който се отнася към някои бизнес въпроси, пише Ройтерс.

При все това Шмидт не смята да се оттегли от борда на Apple Inc., въпреки че Американската федерална търговска комисия (FTC) е започнала да проучва дали връзките между двете компании са в нарушение с антимонополните разпоредби.

Шмидт, заедно с Артър Левинсън, е начело на борда и на двете компании. Той е казал, че не смята, че Google и Apple са основни конкуренти, както и че той се оттегля от заседания на борда, на които се обсъждат конкурентни въпроси.

От Google потвърждават, че компанията обсъжда с FTC въпроса за общите директори на двете компании, но уточняват, че законодателството позволява общо управление в случаите, когато няма застъпване на приходите.

„Това, което се промени, е, че ние сме по-внимателни кога и как правим неща, които може да предизвикат опасения за която и да било страна“, казва Шмидт. „Това обаче не ни е спряло да ги правим.“

По думите му мерките за намаляване на разходите, взети наскоро от Google, са направили компанията по-ефективна, като не са попречили на процеса на иновации.

От компанията казват, че търсят модел за генериране на приходи от ръста в активността в областта на социалните мрежи в интернет, както и начини да интегрират функционалности за микроблогване, като тези в Twitter, в своите продукти за интернет търсене.

Google монетизира „стотици милиони“ от видеоклиповете в своя сайт YouTube, казват от компанията. Видеосайтът наскоро въведе нов вид реклама, която се показва преди началото на излъчваните клипове.

Шмидт не е коментирал наскоро излязлата информация в медиите, че YouTube може да отчете загуби от над 400 млн. долара тази година. Той подчертава, че от компанията вярват, че, в крайна сметка, YouTube ще бъде успешен и печеливш бизнес, което обаче ще отнеме известно време.

Също така той е отказал да даде коментар относно информация, че Android, мобилната операционна система на Google, която в момента се използва от някои мобилни телефони от ново поколение, може да бъде използвана и в нов вид минилаптопи, т. нар. нетбук.

Шмидт уточнява единствено, че използването на тези лаптопи се вписва добре в концепцията на т. нар. „изчислителни облаци“ (cloud computing), в която Google вярва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още