IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google - тази бездънна ковачница на кадри

Назначаването на Мариса Майер за шеф на Yahoo затвърди ролята на компанията в хай-тек сектора, която е подобна на тази на General Electric в индустрията

12:04 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мариса Майер пое кормилото на Yahoo. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариса Майер пое кормилото на Yahoo. Снимка: Ройтерс

Twitter привлече Дик Костоло

През 2010 г. към банката на Google посегна и услугата за микроблогинг Twitter и привлече бившия техен мениджър Дик Костоло, правейки го главен изпълнителен директор. И без това Twitter имаше кръвна връзка с калифорнийския технологичен гигант – съоснователят на компанията е бивш Googler.

"Ние всички гледаме на Google като към фар на хълм, една окрилена от мисия компания", каза Костоло през януари. Около 80 до 90 служители на Twitter преди това са работили за Google, допълва той. Фирмата представлявала най-голямата благодатна почва за таланти на стартиращата компания, която междувременно вече има повече от 900 служители.

Но дори и старите традиции на Google са се промъкнали в други интернет компании. Така например всеки петък следобед в Twitter има „час на чая“. Той може да бъде сравнен с отдавна поддържаните срещи в Google. Всеки петък персоналът на интернет гигантът има право да задава на лидерите всякакви въпроси, които му хрумват. И понякога тогава също се обявяват и важни вътрешни за компанията решения.

Много бивши служители на Google са все още горди от „отворената“ култура на компанията, при която подчинени служители оценяват постиженията на мениджърите, а служители и на ниски позиции присъстват понякога на разговори при препитване на нов кандидат за работа в компанията. Някои служители на Twitter дори са наложили и елементи на странния процес на интервю за работа в Google, твърдят запознати източници. Така например кандидатстващите за работа в Twitter са питани как биха се освободили от хватките на миксер.

Подобно на GE, и Google осигурява продължаваща програма за обучение. Миналата година около една трета от служителите са преминали през програмата за обучение, известна като програмата GoogleEDU, за да получат технологично актуални знания и да се научат на нови подходи за управление. Продуктови мениджъри безплатно са били обучавани как например могат да си договарят по-добри заплати.

„Аз не мисля, че целта на основателите на Google е била да направят от компанията академия. Но компанията има толкова много ресурси, че все пак остава място и за грешки и експерименти", казва Марта Джоузъфсън, партньор в компанията за консултации на персонала в Силицивата долина Egon Zehnder. „Това е най-доброто обучение, което мога да си представя".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още