IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Израел и Хамас се заплашват в интернет

Онлайн пропагандата на двете страни в конфликта противоречи на общите условия за ползване на Twitter и Facebook, но социалните мрежи не реагират

10:42 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Израел и Хамас се заплашват в интернет

Това беше със сигурност поне непряка заплаха: "Ние препоръчваме на всички бойци на Хамас, независимо дали са обикновени членове или ръководители, да не показват през идните дни главите си над земята“. Това написа говорител на израелската армия на английски език в Twitter - два дни преди армията да убие шефа на въоръженото крило на Хамас Ис ал-Дин Ахмад ал-Джабари по време на въздушно нападение.

Пропагандата в Twitter и други онлайн платформи не е нещо ново, но в случая на скорошната ескалация на конфликта между Израел и "Хамас" в Газа има някои особености, които засягат ролята на операторите на платформите, пише в свой анализ германският седмичник Die Zeit. Те не могат да наложат премахване на такова съдържание, дори ако то повече или по-малко е в ясно противоречие с техните правила. 

Така например израелската армия разпространява чрез проверения си акаунт @ IDFSpokesperson съобщения за действията си, данни за ракетния обстрел от Газа по израелски градове и видеоклипове, за които се твърди, че показват живота на израелците, които са пострадали от ракетен обстрел. IDF е съкращение от Israel Defense Forces. Повече от 125 000 души следват неговите постинги.

Отсрещната страна в никакъв случай не е по-резервирана. От непроверения акаунт @ AlqassamBrigade („Бригадите на Езедин ал Касам" са въоръженото крило на Хамас и са класифицирани от Европейския съюз като терористична организация), дойде отговор на заплахата на израелците. Той гласи: "Нашите благословени ръце ще достигнат вашите лидери и войници, независимо къде са те (вие сами отворихте портите на ада за себе си)." И този туит бе преведен на английски език. Така че адресатите очевидно не са само собствената и другата страна, но и целият свят.

Според официалните правила за ползване на Twitter заплахите не са разрешени. Все още не са заключени акаунтите в Twitter нито на IDF, нито на Alqassam.

Но и други платформи трябва да се запитат защо не могат да спрат пропагандата, въпреки че тя може да доведе до нарушение на техните условия за ползване на услугата. Facebook казва в изявление за технологичния блог AllThingsD, че няма да действа срещу публикувано по-рано съдържание на IDF. При това на Facebook страницата на IDF са публикувани същите заплахи, както в Twitter - а според правилата на Facebook всъщност такива не са разрешени. Facebook не споменава какви са причините за нежеланието да изтрие коментарите или целия акаунт. Но компанията би могла да се намеси и в по-късен момент.

Първоначално затворено видео от YouTube е отново онлайн

В своя канал в YouTube израелската армия публикува кратко видео на смъртоносния въздушен удар срещу командира на "Хамас" Джабари. Според правилата на общността на YouTube видеоклипове, които включват драстично насилие, не са позволени. YouTube премахна скоро видеото, но след това обясни, че това е било грешка. И сега видеото е отново онлайн.

На практика израелската армия използва почти всички популярни социални медийни канали. В допълнение към собствен блог IDF има акаунти във Flickr и Pinterest, за да разпространява снимки от акциите, и блог в Tumblr. „Тук можете да откриете визуално съдържание, което можете да използвате, за да ни помогнете да разпространим истината“, се казва там.

„Чрез дейността на отдел "Нови медии" войската имала възможност да се обърне директно към обществеността, без филтъра на традиционните медии. Ние използваме този отдел не като пропаганда, а като инструмент срещу невежеството и за да обърнем внимание на обществеността за информация за гледната точка на Израел. Очевидно информацията е едностранчива, а ние искаме да предотвратим това. Както и в предишни случаи искаме да предотвратим публикуване на стари снимки на несвързани конфликти с цел да се делегитимират действията на израелската армия“, се казва в становище на IDF до Die Zeit.

Междувременно стана ясно, че правителствените сайтове на Израел са били подложени на повече от 44 млн. кибератаки от началото на военната операция срещу палестинските бойци. Само една от хакерските атаки е била успешна, заяви министърът на финансите на страната Ювал Стейниц.

Атаките са насочени срещу интернет сайтовете, свързани с отбраната на Израел, сайтовете на премиера, президента и Министерството на външните работи. Кой именно сайт е бил разбит от хакерите, не се съобщава. По думите на Стейниц обаче работата му е била възстановена след 10 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още