IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Око за око, байт за байт

Арабските хакери и Израел пренесоха Близкоизточния конфликт в мрежата, като едната страна призовава за „кибер джихад“, а другата - за отпор на „кибер терора“

15:09 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Око за око, байт за байт

Врагът не оставя следи. Атаките преминават без много шум и без кръвопролития, но въпреки това са си страшни - и всяка страна плаче за възмездие, като бойците в тихите си стаи се кълнат в отмъщение.

Това е нова игра, базирана на старите правила - око за око, байт за байт, пише в свой анализ авторитетният германски Süddeutsche Zeitung.

Вечният конфликт от Близкия изток се разшири на полето на 21-и век – сега войната бушува в интернет. С фундаментален плам арабите призовават за "кибер джихад", а израелците се готвят за защита от "кибер тероризма".

Войната бе запалена от предполагаем саудитски хакер, който се нарича "0xOmar". В началото на годината той качи онлайн данни за 20 000 израелски собственици на кредитни карти – име, номер, код за сигурност и дата на изтичане на срока на валидност.

Това е само началото, предупреди той. „Искам да навредя на евреите по всеки възможен начин и ще ги накарам да викат и да страдат“. След това обяви надменно, че е невъзможно да бъде намерен и призова всички мюсюлмански хакери да се обединят срещу Израел и да се присъединят към войната. Оттогава не минава ден без ново развитие.

В началото на седмицата хакерска атака срина сайта на израелската авиокомпания El Al и на борсата в Тел Авив, няколко банки също бяха цел на атаки. Който пък искаше да отвори сайта на израелската служба за борба срещу наркотиците, се срещаше със снимки на палестински бойци на фона на джамията Ал-Акса в Йерусалим. „Смърт за Израел“, пише долу на иврит.

Кибер героите за арабската младеж 

След това 0xOmar уведоми триумфално с електронно писмо израелските медии, че се е присъединил към пропалестинската хакерска група, наречена "Nightmare" (кошмар - бел. ред.) Атаките ще намалеят едва тогава, когато Израел се извини „за геноцида в Газа“, добави той.

И така, сега арабските младежи имат своите нови герои, които могат да венцехвалят в големите форуми на мрежата. Но и старите сили търсят начин за изява. От ивицата Газа Хамас, която иначе е недолюбвана от местните блогъри, призова за присъединяване на всички араби към електронния фронт. А в Кувейт популярният имам на име Мохамед Тарек ал-Сулайдан чрез Twitter призова за „кибер джихад срещу ционисткия враг".

В тази свещена война той обещава, че "по Божията воля ще бъде пожъната голяма победа". Тя резонира с надеждата, че във виртуалния свят всичко е по-различно, отколкото в реалния живот, където Израел доминира над арабските си съседи със своето военно превъзходство, с ракетите си и безпилотните самолети, както и с бомбардировачите F-16.

Израелските хакери – империята отвръща на удара

Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още