IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерският пазар е на стойност 250 млрд. долара

Според германския експерт по сигурността Роб Рахвалд Китай е създал публично-частни партньорства, с които да се домогва до корпоративни тайни на Запада

15:51 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Хакерският пазар е на стойност 250 млрд. долара

Хакерският пазар се оценява на около 250 млрд. долара годишно, твърди експертът по сигурност Роб Рахвалд в интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Според Рахвалд този своеобразен пазар е многопластов. „От една страна има учени, които разработват хакерски инструменти, след това ги продават, а в последствие предлагат и поддръжка за онези, които не могат да се справят сами“.

Втората група играчи на пазара Рахвалд нарича „наемодатели“. Това са хакери, които с помощта на софтуер похищават чужди компютри и изграждат мрежа от ботове. Тeзи мрежи от ботове след това може да бъдат наети, за да създадат например т. нар. „атака за отказ на услуга“ (на английски: denial-of-service attack, съкратено DoS attack — DoS атака).

Пред около година иранската армия изгради редица ботови мрежи, от които впоследствие нямаше нужда. След това тя даде под наем тази мрежа, за да спечели пари.

„Третата група на пазара са брокери, които търгуват с данни за кредитни карти. Данни за карти от типа Amex се продават за 8 долара, за Visa – за 6 долара. В САЩ данните за кредитни карти струват по 2 долара за всяка“, казва Рахвалд и допълва, че има и четвърта група хакери, които са индивидуални играчи и крадат единични акаунти, за да ги продават след това.

Според експерта в Китай има 5 или 6 финансирани от държавата хакерски центрове, които помагат на местни компании да се домогнат до част от корпоративните тайни на западните си конкуренти. По думите му Пекин е създал публично-частни партньорства, за да навакса по този начин техническото превъзходство на американците и европейците.

Роб Рахвалд е един от най-дейните участници в Hackforums.net – най-големия световен хакерски форум с около 250 000 регистрирани хакери. Форумът е основан през 2006 г. и отчита годишен ръст от 150%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още