IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският Север с по-бърз мобилен интернет от Юга

Ако операторите отложат инвестициите си в LTE, те застрашат дори съществуването си на пазара, заключва WSJ

10:18 | 29.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все повече потребители ползват мобилен интернет. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Все повече потребители ползват мобилен интернет. Снимка: Getty Images News

Телеком индустрията е изправена пред нов катаклизъм. Тъй като все повече и повече хора искат да имат достъп постоянно и навсякъде до все повече и повече свои собствени и чужди данни, мобилните оператори трябва да инвестират сериозно в мрежите си, така че скоро да не се стигне до срив на мобилната магистрала с данни.

В Европа в това отношение особено напреднали са преди всичко Скандинавия и Германия. Но и на други места има нарастващо разбиране, че скъпите инвестиции са неизбежни, за да остане даден концерн конкурентоспособен в дългосрочен план. Това ще се отрази и на разглезените с дивиденти акционери - те или ще получат част, или съвсем нищичко от своя дивидент.

Но спрямо САЩ Европа изостава значително при създаването на нови мрежи, пише в свой анализ Wall Street Journal.

До 4,5 млрд. евро годишно иска да инвестира Deutsche Telekom през следващите няколко години само в Германия. Става дума преди всичко за по-бързи широколентови връзки и нова, по-мощна мобилна мрежа от така нареченото четвърто поколение LTE.

Мрежите от трето поколение, известни с имената 3G или UMTS, вече са на своя предел в градовете или при по-важните събития. Когато много хора в затворено пространство искат мобилен достъп до интернет, преносът на данни може да е болезнено бавен.

При това разпространението на мобилния трафик на данни е в самото си начало: според оценки на шведския производител на мрежово оборудване Ericsson средностатистическият притежател на смартфони качва и изпраща момента има 450 мегабайта данни на месец. През 2018 г. този обем се очаква да достигне 2 гигабайта, четири пъти повече от сегашния обем данни.

Още по-бърз ще е ръстът на достъпа до данни при мобилните компютри – т. нар таблети – от сегашните 3 мегабайта на месец до 10 гигабайта на месец, показват сметките на шведите.

Цялата европейска телекомуникационна индустрия преживява огромен катаклизъм при поведението на потребителите: все повече и повече компании вече не съхраняват данните си на собствените си компютри, а в така наречения облак. От виртуален център за данни те се изтеглят към устройствата, все по-често те са мобилни.

И много частни потребители на смартфони вече ползват "облака", като например, когато те имат достъп до музикалната услуга Spotify, когато потребители на iPhone подсигуряват своите контакти и снимки в iCloud или на сървъра на доставчика на тяхната мрежа.

Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още