fallback

Може ли една виртуална валута да се окаже последният актив за убежище?

Анализатори описват Bitcoin като хедж срещу глобалната валутна система

17:41 | 29.03.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Една от необичайните новини след икономическия колапс на Кипър беше поскъпването на Bitcoin – най-популярната кибер валута в интернет. Стойността на един биткойн достигна 78 долара, а в пресата се появи дори информация, че се разглежда възможността за инсталиране на Bitcoin ATM машини в Кипър.

В същото време търсенията в Google с ключова дума Bitcoin, както и свалянето на Bitcoin приложения, бележат рязък ръст в Испания. В Канада пък откриваме обява за продажба на къща за 5362 биткойна, пише BusinessWeek.

Bitcoin беше създадена през 2009 г. от анонимен хакер или група хакери с псевдонима Сатоши Накамото.

Това е форма на виртуална валута, използвана за закупуване на стоки и услуги в интернет. Дори по стандартите на световната мрежа става въпрос за доста странен феномен. Bitcoin е това, което би се получило, когато смесите идеята за валута и криптография на ниво висш пилотаж и използвате децентрализирана система за достъп (peer-to-peer).

За момента в обръщение има 10952975  биткойна. (Интересно е че, когато става въпрос за виртуална валута може да сме изключително прецизни.) Bitcoin няма за цел да замени реалните валути – с пазарна капитализация от 864 млн. долара виртуалната валута струва по-малко, отколкото Facebook плати за Instagram. Инициативата обаче надмина и най-смелите очаквания на анализаторите.

При това много експерти биха потвърдили, че появата на глобална виртуална валута, която не е под контрола на никое правителство, е нещо съвсем реално.

Ако вземете доларова банкнота, тя има сериен номер и се разменя физически между клиенти и продавачи. В този смисъл Bitcoin е по-скоро понятие – баланс в най-децентрализирания и общ смисъл. Bitcoins се генерират като страничен ефект от работата на вашия компютър. Представете си, че търсите математическа игла (алгоритъм) в купа сено, която представлява световната мрежа. Когато намерите иглата се създава „блокче“ Bitcoin, което след това съществува в софтуерно приложение, което всъщност е вашият „портфейл“.

Как е започнало всичко? Можете да изкопаете Bitcoins в мрежата, да си ги купите или да ги получите като част от бартерна сделка. Ако искате да си купите нещо с тях, заявявате  плащане в приложението, което е вашият портфейл и въвеждате Bitcoin адреса на получателя - обикновено нещо забавно и лесно за запомняне като 3Si23zeu7yMiRDG4GWsuLSDmQdQ8zLJH7P. Няколко минути по-късно, след като нецентрализираната система за достъп оторизира транзакцията ви, получателят ще бъде уведомен, че сте платили.

По какъв начин подобно разплащане се различава от транзакция чрез PayPal или EBAY? На теория всеки може да инсталира своя собствена версия на PayPal  и да я използва за трансфер на фондове. Той обаче ще трябва да работи с истински валути, да отделя специално внимание на сигурността и да се съобразява с редица регулации.

По подобен начин банките обещават защита на вашите депозити. Финансовите институции всъщност продават сигурност – в крайна сметка те не работят със собствени пари а с вашите.

Bitcoin заобикаля цялата тази система, тъй като не е обвързана с никакви други активи и не подлежи на регулации. При това поради децентрализираното криптиране фалшифициране е практически невъзможно.

Основното, което трябва да разберете е, че в процеса като посредник няма никакви финансови институции или централна банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
fallback