IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли една виртуална валута да се окаже последният актив за убежище?

Анализатори описват Bitcoin като хедж срещу глобалната валутна система

17:41 | 29.03.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Една от необичайните новини след икономическия колапс на Кипър беше поскъпването на Bitcoin – най-популярната кибер валута в интернет. Стойността на един биткойн достигна 78 долара, а в пресата се появи дори информация, че се разглежда възможността за инсталиране на Bitcoin ATM машини в Кипър.

В същото време търсенията в Google с ключова дума Bitcoin, както и свалянето на Bitcoin приложения, бележат рязък ръст в Испания. В Канада пък откриваме обява за продажба на къща за 5362 биткойна, пише BusinessWeek.

Bitcoin беше създадена през 2009 г. от анонимен хакер или група хакери с псевдонима Сатоши Накамото.

Това е форма на виртуална валута, използвана за закупуване на стоки и услуги в интернет. Дори по стандартите на световната мрежа става въпрос за доста странен феномен. Bitcoin е това, което би се получило, когато смесите идеята за валута и криптография на ниво висш пилотаж и използвате децентрализирана система за достъп (peer-to-peer).

За момента в обръщение има 10952975  биткойна. (Интересно е че, когато става въпрос за виртуална валута може да сме изключително прецизни.) Bitcoin няма за цел да замени реалните валути – с пазарна капитализация от 864 млн. долара виртуалната валута струва по-малко, отколкото Facebook плати за Instagram. Инициативата обаче надмина и най-смелите очаквания на анализаторите.

При това много експерти биха потвърдили, че появата на глобална виртуална валута, която не е под контрола на никое правителство, е нещо съвсем реално.

Ако вземете доларова банкнота, тя има сериен номер и се разменя физически между клиенти и продавачи. В този смисъл Bitcoin е по-скоро понятие – баланс в най-децентрализирания и общ смисъл. Bitcoins се генерират като страничен ефект от работата на вашия компютър. Представете си, че търсите математическа игла (алгоритъм) в купа сено, която представлява световната мрежа. Когато намерите иглата се създава „блокче“ Bitcoin, което след това съществува в софтуерно приложение, което всъщност е вашият „портфейл“.

Как е започнало всичко?

Можете да изкопаете Bitcoins в мрежата, да си ги купите или да ги получите като част от бартерна сделка. Ако искате да си купите нещо с тях, заявявате  плащане в приложението, което е вашият портфейл и въвеждате Bitcoin адреса на получателя - обикновено нещо забавно и лесно за запомняне като 3Si23zeu7yMiRDG4GWsuLSDmQdQ8zLJH7P. Няколко минути по-късно, след като нецентрализираната система за достъп оторизира транзакцията ви, получателят ще бъде уведомен, че сте платили.

По какъв начин подобно разплащане се различава от транзакция чрез PayPal или EBAY?

На теория всеки може да инсталира своя собствена версия на PayPal  и да я използва за трансфер на фондове. Той обаче ще трябва да работи с истински валути, да отделя специално внимание на сигурността и да се съобразява с редица регулации.

По подобен начин банките обещават защита на вашите депозити. Финансовите институции всъщност продават сигурност – в крайна сметка те не работят със собствени пари а с вашите.

Bitcoin заобикаля цялата тази система, тъй като не е обвързана с никакви други активи и не подлежи на регулации. При това поради децентрализираното криптиране фалшифициране е практически невъзможно.

Основното, което трябва да разберете е, че в процеса като посредник няма никакви финансови институции или централна банки.

Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Отн.: 'Нима не е виртуалност фактът на отпускане на кредит'Не е виртуалност -много по-зле е. Отпускането на кредит на база Съвременната механика на парите е шедьовър на алчността ... и на арогантността.Банката Х няма нито цент за раздаване преди лицето Y да влезе за да вземе кредит. С акта на кредитиране лицето Y учредява електронни пари на компютъра, които му се предоставят в кредит и всичко е точно-да ама не.Трудът на Заемателя, който всъщност е обезпечението и гаранцията за кредита в нито един момент не е бил ...и няма откъде да е бил собственост на Банката преди 'раздаване' на кредита. Банката раздава нещо, което никога не и е принадлежало ... и понеже поемала много големи рискове си начислява и някакви безсрамни лихви.Отн.: 'bitcoin'Всички тези приказки, че bitcoin била анонимна, никой не знаел за какво се търгува, била виртуална и т. н. могат да се разпространяват и да се усвояват само от хора, които нямат ни най-бегла и елементарна представа какъв е механизмът на bitcoin.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Поддържам мнението ти и ти го каза:"""""Нима не е виртуалност факта на отпускане на кредит, при което парите, които са отпуснати, все още не са изработени? Това е виртуалност 3""""И тук е хватката, банките майки, много добре знаят, че давайки пари за проект, за апартамент, за телевизор (но става бавно, малка сума) те узаконяват парите си, създават ги. Много е тънък леда, но ще се разбере, въпрос на дни дето се вика, само да не направят пак някоя война, за да си отложат агонията.Така можеш да си обясниш, защо измислиха тия ***, но скъпо струващи проекти със ветрогенераторите и слънчевите панели за ток. Крайната цел са парите, не построеното и нуждата от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
"""Вече много малко хора знаят за какво служат парите, как работи финансовата система или колко струва произведеният от тях продукт""""Ти го каза брилянтно, "не знаят", ей това е проблемът. Че хората станаха роби на измищльотини написани на хартия. Аз имам приятели, които се " справят" перфектно на базата на инструментите за договаряне с банките. Надявам се скоро да стане факт и у нас.Но се иска хъс и не робско мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
jj99
преди 11 години
Пирамидите винаги са били много вървежни. Просто първите които влезят знаят че от това ще паднат много пари, стига да успеят да пробутат идеята на други. И яко промотират. Това се е доказало че конкурира дори големи корпорации, тъй като създава илюзията, че всички са на равни начала. Т.е. системата поне на пръв поглед изглежда децентрализирана. Балонът естествено се пука, когато пирамидата стигне максималната си височина и няма повече шарани. Иначе не - системата не е автонома, тъй като първите влезли в нея имат вероятно поне половината биткоини. И те не са шараните, и по някое време ще преценят че балона се е надул достатъчно и ще разпродадат. После останалите ще ги последват. Проблемът е, че както трудно се печели доверие с подобна валута, така и много бързо може да се изгуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
с каквото са гарантирани всички фиатни пари - с доверие, само че при биткоините, не може да има печатница, лимитирани са на 21 милиона за вечни времена, доверието е на p2p принцип, тоест всеки контролира всеки, а евентуални манипулации са възможни само в алгоритъма за "посяване" на биткоините (които преди да бъдат "изровени" се наричат "битблокове"), т.е. създателите познавайки алгоритъма вероятно (не съм сигурен само подозирам) могат да "прескажат" къде ще бъде посаден битблок и да насочат копаенето на правилното място...но това ще го могат само посветените в алгоритъма по който системат сади битблокове. Иначе системата е автономна след старта си, не можеш да създаваш фалшиви биткоини защото верифицирането им не е централно. В началото биткоините са стрували стотинки, преди седмица-две 90, а сега гледам чарт за 110евро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
И с какво са гарантирани татаковата .........? Може да сътворим безброй пирамиди . Може дори да си внушим ,че среброто е злато с което богатството ни ще се умножи. Реалността е малко в страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
... а също и че пирамидалността в тази валута (която се отрича от дивелоперите) е скрита в експоненциалността на трудността за "копаене". Т.е. пионерите ще стават все по-богати с нарастване на популярността на Биткоините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
внимавайте с Биткоините щото:-те са по златни от златото.- вродената им лимитираност + конвертируемостта им ще абсорбира само "излишни" капитали, които биха я балонизирали(като златото). Т.е. подкрепата (връзката с реалността) за тази валута е само чрез "официалните". Ако те се балонизират - излишното ще отива в злато или биткоини.-и е малко вероятно е държава(общност) да припознае валута която би създала паралелна финансова система и която естествено ще окрупнява капитала още повече. Изсмуквайки пари от някои икономики, тази валута допълнително ще подтисне потреблението, респективно реалната икономика, и лесно би била отхвърлена като незаконна.-ако се обяви за незаконна валутата, няма да има пряк достъп до обществен ресурс, следователно ще има отлив от ползватели(дори престъпни) и ...бам в спиралата. Златото поне има емоционален заряд и е физическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
SS-23
преди 11 години
Евала, пич! 100% си прав! Само да вметна- ами, че то всички валути в света са повече от 2/3 виртуални. Нима не е виртуално това, че банка Х, държи като капитал в централната банка 1 лев, а срещу него раздава кредити за 10 лв! Това е виртуалност 1! Нима не е виртуалност факта, че се печатат книжни пари, реалният еквивалент на кито още не изработен....и никога няма да бъде изработен? Това е виртуалност 2 Нима не е виртуалност факта на отпускане на кредит, при което парите, които са отпуснати, все още не са изработени? Това е виртуалност 3Нима не е виртуалност твърдението, че банките са ликвидни, при положение, че няма да могат да покрият и 25% масово теглене? Виртуалност 4!Изобщо света отдавна живее една много голяма виртуална заблуда, която се крепи на само едно голо доверие, което обаче вече започва да се пропуква....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 11 години
Капиталът беше изсмукан от хората и концентриран във финансовите институции. Сега следва или срив на книжните пари или рефинансиране на ограбените трилиони в икономиката - евтин кредит, вливане на ликвидност, банките да станат предприемачи и т.н. Последните обаче не са много склонни да преминат от другата страна на барикадата... Някой долу се сетил да отбележи, че хората са подвластни на заблудата, че нещата, от които имат нужда могат да бъдат придобити само срещу конкретни хартийки. аз ще добавя че изобщо не се разчита само на тази заблуда, а основно на поддържаната всеобща задлъжнялост. Математически факт е че няма толкова пари, достатъчни да се покрие всеки дълг - твърде удобна ситуация... В друга тема тук бях отбелязал че - покриването на дълговете ще е края на хартийките. Но прекалената задлъжнялост и концентрация на капитал в банките ще доведе до същото. Има само 1 планета Земя, сещате се, а днес хартийките претендират да струват повече от нея, и продължавали да поскъпват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още