IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли една виртуална валута да се окаже последният актив за убежище?

Анализатори описват Bitcoin като хедж срещу глобалната валутна система

17:41 | 29.03.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Една от необичайните новини след икономическия колапс на Кипър беше поскъпването на Bitcoin – най-популярната кибер валута в интернет. Стойността на един биткойн достигна 78 долара, а в пресата се появи дори информация, че се разглежда възможността за инсталиране на Bitcoin ATM машини в Кипър.

В същото време търсенията в Google с ключова дума Bitcoin, както и свалянето на Bitcoin приложения, бележат рязък ръст в Испания. В Канада пък откриваме обява за продажба на къща за 5362 биткойна, пише BusinessWeek.

Bitcoin беше създадена през 2009 г. от анонимен хакер или група хакери с псевдонима Сатоши Накамото.

Това е форма на виртуална валута, използвана за закупуване на стоки и услуги в интернет. Дори по стандартите на световната мрежа става въпрос за доста странен феномен. Bitcoin е това, което би се получило, когато смесите идеята за валута и криптография на ниво висш пилотаж и използвате децентрализирана система за достъп (peer-to-peer).

За момента в обръщение има 10952975  биткойна. (Интересно е че, когато става въпрос за виртуална валута може да сме изключително прецизни.) Bitcoin няма за цел да замени реалните валути – с пазарна капитализация от 864 млн. долара виртуалната валута струва по-малко, отколкото Facebook плати за Instagram. Инициативата обаче надмина и най-смелите очаквания на анализаторите.

При това много експерти биха потвърдили, че появата на глобална виртуална валута, която не е под контрола на никое правителство, е нещо съвсем реално.

Ако вземете доларова банкнота, тя има сериен номер и се разменя физически между клиенти и продавачи. В този смисъл Bitcoin е по-скоро понятие – баланс в най-децентрализирания и общ смисъл. Bitcoins се генерират като страничен ефект от работата на вашия компютър. Представете си, че търсите математическа игла (алгоритъм) в купа сено, която представлява световната мрежа. Когато намерите иглата се създава „блокче“ Bitcoin, което след това съществува в софтуерно приложение, което всъщност е вашият „портфейл“.

Как е започнало всичко?

Можете да изкопаете Bitcoins в мрежата, да си ги купите или да ги получите като част от бартерна сделка. Ако искате да си купите нещо с тях, заявявате  плащане в приложението, което е вашият портфейл и въвеждате Bitcoin адреса на получателя - обикновено нещо забавно и лесно за запомняне като 3Si23zeu7yMiRDG4GWsuLSDmQdQ8zLJH7P. Няколко минути по-късно, след като нецентрализираната система за достъп оторизира транзакцията ви, получателят ще бъде уведомен, че сте платили.

По какъв начин подобно разплащане се различава от транзакция чрез PayPal или EBAY?

На теория всеки може да инсталира своя собствена версия на PayPal  и да я използва за трансфер на фондове. Той обаче ще трябва да работи с истински валути, да отделя специално внимание на сигурността и да се съобразява с редица регулации.

По подобен начин банките обещават защита на вашите депозити. Финансовите институции всъщност продават сигурност – в крайна сметка те не работят със собствени пари а с вашите.

Bitcoin заобикаля цялата тази система, тъй като не е обвързана с никакви други активи и не подлежи на регулации. При това поради децентрализираното криптиране фалшифициране е практически невъзможно.

Основното, което трябва да разберете е, че в процеса като посредник няма никакви финансови институции или централна банки.

Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Не знам защо в тези разсъждения са намесени банките?! По принцип, няма никаква нужда да се смесват двете дейности - кредитиране и разплащане. Разплащането е просто преминаване на едни пари от една сметка в друга (в замяна на стока или услуга). Толкоз. Няма депозити, няма кредити - ти ми даваш нещо, аз ти давам пари (независимо пипаеми или електронни). И тук фалит не може да има. А депозитите и кредитите са съвсем, съвсем друга дейност. Разбира се, на банките им е изгодно да свързват двете неща - така обвързват клиентите си повече, но това, пак казвам - никак не е задължително. Още повече, че по този начин банките явно злоупотребяват като начисляват много, много по-високи такси за разплащания от реално възможните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Досегашният начин на разплащане със съществуващите "официални" валути всъщност е една много голяма измама. Вече много малко хора знаят за какво служат парите, как работи финансовата система или колко струва произведеният от тях продукт. Илюзията, че само официално напечатаните от държавата пари притежават магическото свойство да се превръщат в стоки е много старателно поддържана заблуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Георги Стоянов, благодаря ти за статията. И понеже вече се започна по-смело да се говори и за това, да те насоча към идеята, реализирана от много американци, нарича се "negotiable instruments"/ инструменти за договаряне. И ползването на тези инструменти е на базата на факта, че парите нямат златно покритие, а покритието е човекът с неговото ЕГН/ не случайно от 2009 година личните документи на българските граждани станаха собственост на държавата, веднага след приемането на Лисабонския договор.Вече писах, човекът е капиталът. Парите без човека, нямат сила. Те трябва да се движат. Но ако ни е внушено, че под движение се разбира движение от една сметка в друга, то действителността е, че движението е човешкият труд и желание, човешките нужди.Банките ти дават кредитна карта на базата на твоите "нужди". Дават ти дигитални пари/ една пластмасова карта и ТИ започваш да "узаконяваш" дигиталните пари в реални ползвайки ги на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Чудничко. Първата достатъчно успешна алтернативна валута, която се появи на небосклона е напълно в състояние да срути банковата система и държавното управление в световен мащаб. Жалко, че за сега нито обикновените хора, нито банкерите или политиците са в състояние да проумеят колко сериозни биха били последствията от това. Сега съществуващите "официални" валути са безумно тромави и неудобни за работа и проблемите в Кипър за пореден път потвърждават това. Що се отнася до златото то също е един нелош вариант на напълно универсална и абсолютно конвертируема световна валута. Накъде ще тръгнат нещата за сега не е ясно, но ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Че те и световните валути отдавна са виртуални - правителствата или печатат пари без покритие, или направо ги създават по компютърски път.Единственият актив-убежище накраят ще остане същият, познат ни от хилядолетия - онуй жлътото и звънливото, което е играло ролята на пари от древните вавилонци и финикийци допреди сто години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
Че те и световните валути отдавна са виртуални - правителствата или печатат пари без покритие, или направо ги създават по компютърски път.Единственият актив-убежище накраят ще остане същият, познат ни от хилядолетия - онуй жлътото и звънливото, което е играло ролята на пари от древните вавилонци и финикийци допреди сто години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още