IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple завладява корпоративния свят

8% от глобалните разходи на бизнеса и правителствата за компютри и таблети през 2012 г. са постъпили в касите на компанията

10:32 | 13.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Продуктите на Apple се превръщат в основен работен инструмент във все повече компании. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Продуктите на Apple се превръщат в основен работен инструмент във все повече компании. Снимка: Ройтерс

В мултинационални корпорации, като доставчика на мрежово оборудване Cisco Systems, продуктите на Apple отдавна са се превърнали в основен инструмент. Cisco въведе през 2009 г. политиката "Bring your own Device" - служителите могат да използват личния си телефон и таблет в предприятието, като в някои случаи компанията поема телефонната сметка. Междувременно iPhone и iPad заедно „отговарят“ за три четвърти от повече от 70 000 мобилни устройства. които се управляват от отдел „Технологии“ на Cisco.

И лаптопите на Apple се разпространяват бързо след служителите, след като Cisco даде правото на избор за преминаване от Windows лаптопи към устройства с операционната система на Applе. Днес една четвърт от лаптопите, използвани от Cisco в предприятието – общо 35 000 устройства, са Macbook.

Mac-ове са по-скъпи, отколкото персоналните компютри, което представляваше в миналото сериозна бариера пред разпространението на Apple компютри. Но когато под внимание се вземат и разходите за администрация и поддръжка, двете системи излизат на почти една и съща цена, казва водещ мениджър на Cisco.

В продължение на много години Apple устройствата често бяха непрактични в рамките на компаниите, тъй като много корпоративни приложения бяха написани само за Windows. Въпреки това разпространението на уеббазиран софтуер помогна, за да се преодолее този недостатък. Cisco предоставя на потребителите на Mac в компанията софтуер, който им позволява да стартират програми за Windows.

Също така и възходът на приложенията помага силно на Apple. Cisco пусна наскоро свой собствен App Store за работниците и служителите с 60 приложения – например за обмен на съобщения за управление на празници и почивни дни и уеб конферентна връзка по телефон и таблет.

Утвърдени производители на корпоративен софтуер днес често публикуват свои собствени версии на програми за смартфони и таблети. Според Salesforce.com – облачен доставчик на софтуер с решения за обслужване на клиенти в интернет, повечето от собствените приложения са именно за устройства на Apple.

Приложенията на германския конкурент SAP позволяват на потребителите на iPhone и iPad да управляват повечето от задачите, които могат да се решават и с настолни приложения. Приложенията на SAP варират от силно използвани за управление на продажбите и връзките с клиентите (CRM) апликации, до софтуер, който позволява на мениджърите да споделят проблеми или празници.

Според Майкъл Голц, главен технологичен директор на SAP America, SAP все повече свиква с нагласата „Защо да не приведем всички в състояние на мобилност" и по отношение на разработването на софтуер - подход, който е известен също като "mobile-first". Освен това SAP е и голям потребител на Apple продукти - служителите на компанията по целия свят имат 27 000 iPhone-а и 25 000 броя iPad.

Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Много силно и може би неуместно казано.И на мен не ми харесва политиката на Samsung нито поддръжката за устройствата им но не бих ги нарекъл ***, защото не са. Корпоративна политика, кво да ги правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
Internet
преди 10 години
Цървулите от Samsung са напълно умрели, живи да ги оплачеш нещастниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още