IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple не може без China Mobile

Над 700 млн. потенциални клиенти чакат американците, но сътрудничеството не е панацея за продажбите

12:23 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Смартфоните на Apple вече са по рафтовете на&nbsp;China Mobile. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смартфоните на Apple вече са по рафтовете на China Mobile. Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Apple има скрит коз за Китай. Наскоро сключеното сътрудничество с China Mobile е много повече от просто дистрибуция на висококачествения iPhone. Двете компании също така се споразумяха за широкообхватно сътрудничество, заяви председателят на борда на директорите на най-големия по брой клиенти мобилен оператор в света Си Гуохуа. Apple вече може да се изправи много по-смело срещу евтината конкуренция от Китай.

Но дори и започващите в петък продажби на iPhone са обещаващи. Клиентите вече са поръчали няколко милиона броя от това устройство, съобщи председателят на China Mobile. От края на тази седмица смартфоните на Apple ще се появят по рафтовете на магазините на China Mobile. 

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук показа удовлетвореността си. Той е "изключително оптимистичен", що се отнася до резултатите от сътрудничеството с китайците. „Ние междувременно вече се опознаваме добре. Днес е едно ново начало за нас и аз мисля, че в бъдеще ще се случат много повече неща, които компаниите ни могат да предприемат заедно".

На фондовия пазар първите подробни коментари за осигуряване на сътрудничеството между двете компании се погрижиха за нов тласък на акциите на Apple. След като още във вторник те поскъпнаха на Nasdaq значително с 2 на сто до 546 долара, и във Франкфурт в сряда се отчете поскъпване.

Новото сътрудничество с China Mobile означава за Apple завършване на цял пъзел в Китай. Сега всичките три държавни китайски телекомуникационни компании официално продават iPhone. Въпреки това нито Apple, нито China Mobile разкриват детайлите на сътрудничеството. Но за Apple сътрудничеството с China Mobile се очаква да даде голям тласък. А китайците изглежда ще получат доста пари за маркетинга на iPhone и заради акциите, предоставящи отстъпки за клиентите.

Чрез сътрудничеството Apple разширява своите дистрибуторски канали с доста сериозен мащаб. iPhone ще се предлага в хиляди магазини на China Mobile, които са разпределени навсякъде в Поднебесната империя. Групата е представена в най-големите градове, както и в малките села в провинцията. „От следващия уикенд ние ще разпространяваме нашите телефони в над 3000 допълнителни магазини", сияе Кук. „China Mobile достига много градове, до които Apple не би имал достъп".

Колко успешна ще е Apple в Китай, ще покаже само времето. Много потребители предпочитат да посегнат към далеч по-евтини алтернативи от скъпия iPhone. Те често избират устройства, които работят на операционната система на Google Android. И дори щедрите отстъпки от страна на мобилните оператори за iPhone засега до голяма степен са фалшиви. Без облекченията iPhone 5S със своите 16 гигабайта струва равностойността на 640 евро. За iPhone 5С със същия капацитет на паметта китайските клиенти ще трябва да сложат на масата 540 евро.

С партньорството Apple иска да достигне до възможно най-много китайски потребители, обяви Кук. В Поднебесната империя повече от половин милион души пишат приложения за операционната система IOS. „За Apple винаги най-важните неща са около производството на най-добрите продукти, а не на най-много продукти. Това е нашата пътеводна звезда и никога няма да се промени", заяви още Кук.

Току-що подписаният договор не е панацея за продажбите на Apple в Китай, смятат пазарните анализатори. Въпреки това обаче сътрудничеството може да се окаже един вид витаминозна инжекция. В крайна сметка Apple ще получи чрез договора достъп до повече от 700 милиона потребители на мобилни услуги. Това са невероятните седем пъти повече клиенти, отколкото има най-големият американски оператор Verizon Wireless. Като цяло е вероятно през 2014 г. благодарение на сделката Apple да продаде допълнително между 15 до 39 млн. апарата, изчисляват още анализаторите. 

Повече за Apple и China Mobile може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още