fallback

Близо 500 млрд. долара ще похарчат компаниите заради щети от пиратски софтуер

Потребителите пък може да загубят 1,2 млрд. часа тази година заради заплахи по сигурността и скъпи компютърни поправки заради зловреден софтуер

16:26 | 19.03.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Международните компании ще похарчат близо 500 млрд. долара през 2014 г., за да се справят с проблемите, причинени от зловреден софтуер, умишлено интегриран с пиратски софтуер. От тях 127 млрд. долара ще бъдат похарчени за справяне с въпроси, свързани със сигурността и 364 млрд. долара за борба с кражбата на лични данни, твърди ново съвместно изследване на IDC и Националния университет на Сингапур, разпространено от пресцентъра на Майкрософт България.

Потребителите, от друга страна, се очаква да похарчат 25 млрд. долара и да загубят 1,2 млрд. часа тази година заради заплахи по сигурността и скъпи компютърни поправки в резултат на пиратски софтуер със зловреден софтуер.

Проучването „Връзката между пиратския софтуер и нарушенията на киберсигурността“ също така разкрива, че за 60% от анкетираните най-големият страх от заразен софтуер е свързан със загубата на данни, файлове или лична информация, следван от неоторизирани интернет трансакции (51%) и хакване на електронна поща, социални мрежи и банкови сметки (50%).

Според проучването правителствата са най-притеснени от загубата на бизнес търговски тайни или конкурентна информация (59%), неоторизиран достъп до поверителна държавна информация (55%), както и от въздействието на кибератаките върху критичната инфраструктура (55%). Смята се, че правителствата могат да загубят над 50 млрд. долара за справяне с проблемите, свързани със зловреден софтуер на пиратски софтуер. 

Изследването беше публикувано днес като част от кампанията на Microsoft „Play It Safe“. Инициативата е глобална и има за цел да повиши информираността за връзката между зловреден софтуер и пиратството.

„Използването на пиратски софтуер е като разходка из минирано поле: не знаете кога ще се натъкнете на нещо опасно, но ако го направите, това може да бъде много разрушително“, коментира Джон Ганц, главен изследовател в IDC. „Финансовите рискове са значителни, а потенциалните загуби биха могли да съсипят някога печеливши бизнеси. Закупуването на законен софтуер е по-евтино в дългосрочен план – поне знаете, че няма да получите някоя „екстра“ под формата на зловреден софтуер.“

Анализ на учените от Националния университет на Сингапур на 203 нови компютъра, заредени с пиратски софтуер, е установил, че 61% от компютрите са били предварително заразени с опасен зловреден софтуер, в т.ч. троянски коне, червеи, вируси, хакерски инструменти и рекламен софтуер.

Глобалното проучване е анкетирало 1700 потребители, ИТ директори, CIO и държавни служители в Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Сингапур, Украйна, Обединеното кралство и Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 06.09.22 г.
fallback