IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се снаряжава в борбата срещу пиратските копия

На до 63 млрд. долара възлиза пазарната стойност на пиратски продукти през 2011 г.

10:38 | 18.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Microsoft основа своя Cybercrime Center в централата си в Редмънд през есента на 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Microsoft основа своя Cybercrime Center в централата си в Редмънд през есента на 2013 г. Снимка: Ройтерс

Пиратските копия на неговите продукти отдавна са трън в очите на американския софтуерен гигант Microsoft. В борбата си срещу тях сега компанията на основателя Бил Гейтс вече може да се радва на необичаен нов съюзник: главните прокурори на щати като Луизиана или Оклахома, пише в свой анализ по темата Wall Street Journal.

Обикновено главните прокурори не се намесват в корпоративни правни въпроси, които излизат извън националните граници. Но този път случаят е различен. Базираният в Редмънд, щата Вашингтон, концерн е успял да привлече юристите на своя страна, защото според твърденията му софтуерното пиратство причинява загуба на работни места в техните щати. Аргументите са насочени към косвените ефекти. Чуждестранните производители, които изнасят стоки и услуги за Съединените щати, биха могли да намалят своите разходи с помощта на откраднат софтуер и да получат несправедливо предимство пред местните конкуренти, твърди Microsoft. 

"Едва след като направихме връзката между пиратството и производството, нашите опасения бяха чути", казва Роб МакКена от Националния алианс за работни места и иновации. Microsoft основава неправителствената организация през 2012 г., заедно с американския съюз за застъпничество на производствения сектор. Бившият главен прокурор на Вашингтон МакКена, който загуби с малко гласове изборите за губернатор през 2012 г., успя да оформи едно неформално обединение от Microsoft, общи прокурори и производители, за да се бори срещу пиратството.

Офисът на колегата му от Оклахома заведе през миналата седмица дело срещу китайски вносител на оборудване за нефтената промишленост. Обвинението: китайската компания е използва пиратски програми на Microsoft и така е спечелила нечестно ценово предимство пред конкурентите от Оклахома. Делото е заведено няколко дни, след като генералният прокурор на Луизиана е сключил извънсъдебно споразумение с китайски производител на барбекю и грилове по подобен спорен въпрос.

Действия на други щати като Калифорния и Тенеси през последните две години са насочени и към компании в Азия и Латинска Америка. Аргументите им звучат в унисон: „Ние защитаваме правата на фирми от своите щати и техните работни места. Ние искаме да се гарантира равенство на възможностите", казва Джеймс Д. "Бъди" Колдуел от Луизиана.

В миналото ако американските производители се сблъскат с нелоялни практики на чуждестранни компании, те директно се обръщаха към търговските представители на САЩ, казва Е. Скот Пруит от Оклахома. Но често тези оплаквания от чуждестранните компании просто са били игнорирани, като понякога е имало частични успехи.

Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Dr.Who
преди 10 години
Евала deant - на прав път си.Пуснете в гугле "valve price experiment" и ще разберете къде е истината за ценообразуването на свръх популярни продукти, като тези на МС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Мога да дам решение на МС. Много е просто! Намелете цената на продукта ПОНЕ с 1/2. Приходите от продажби ще се вдигнат ПОНЕ с 1/3 над тези без намалената цена. Защо? Защото хората ще решат, че не си заслужава да пиратстват нещо толкова евтино! Говоря от личен опит. Защото, кой тука няма комп с пиратски прозорци? Ако не на работа, то вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още