IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските интернет компании пускат алармена система за незаконните сваляния

След шестото предупреждение доставчиците на интернет имат право дори да дръпнат шалтера

10:10 | 26.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последната стъпка в наказанията е най-драстична - прекратяване на достъпа или ограничаване на скоростта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последната стъпка в наказанията е най-драстична - прекратяване на достъпа или ограничаване на скоростта. Снимка: Ройтерс

Интернет доставчици в САЩ искат в бъдеще да засилят натиска си спрямо клиенти, които незаконно изтеглят филми, телевизионни предавания и музика. AT&T, Cablevision Systems, Time Warner Cable, Verizon Communications и Comcast са създали система, при която уличени в пиратство клиенти преминават през наказания от шест етапа, пише Wall Street Journal.

И сега т. нар. Digital Millennium Copyright Act предвижда, че интернет доставчиците трябва да информират своите клиенти, ако има оплаквания от медийните компании срещу тях. Но нова система, наречена "система за сигнализиране за авторски права"  и близка до сигналите за измами с кредитни карти, която ще обучава и известява интернет абонатите, когато техният интернет достъп е използван с цел кражба на съдържание в мрежата.

Тя обединява най-големите американски доставчици на интернет услуги. За първи път те са се съгласили на въвеждането на серия от шест предупредителни сигнали. Началото се поставя с изпращане на традиционно писмо или електронна поща. С него чрез жалба клиентът е информиран за наличието на сигнал срещу него. В крайния момент на системата може да се стигне до ограничение на интернет връзката.

"Нашата цел е да се промени поведението на потребителите и да привлечем вниманието им", казва Джил Лесер, началник на Центъра за информация за авторските права, която координира сътрудничеството. Компаниите се подкрепят с необходимото ноу-хау за дейността си от лобитата на звукозаписната индустрия - Recording Industry Association of America и Motion Picture Association of America.

Интернет доставчиците планират в бъдеще по-крути мерки срещу клиенти, които многократно попадат в полезрението им със съмнителни действия и след първото предупреждение не престават да изтеглят нелегално филми и музика от интернет. По отношение на санкциите обаче компаниите преследват различни стратегии.

Time Warner Cable иска например след първите четири предупреждения да блокира браузърите на обвиняемия. След това той следва да се обади на телефонен номер и да обясни, че разбира своята грешна постъпка и че е съгласен да не го прави отново.

След шестото предупреждение доставчиците на интернет имат право направо да дръпнат шалтера. "Ние си запазваме правото да прекратим даден потребителски акаунт, за да предотвратим извършване на значителни престъпления", каза говорител на Time Warner Cable. Verizon пък след шестото предупреждение предвижда значително намаляване на скоростта на интернет връзката. Comcast ще пуска на рецидивистите видеоклипове с инструкции.

Системата се основава на правото на потребителя да бъде информиран, ако неговият интернет достъп е бил използван неправилно за даунлоуд на защитено авторско съдържание. Много често потребителите и в доста случаи родителите и настойниците не знаят, че тяхната интернет връзка се използва за онлайн кражба на съдържание.

Други абонати пък не са наясно, че свалянето на защитено авторско съдържание от незаконни източници е нелегално и нарушава договорните им условия с интернет доставчиците. Според очакванията веднъж информирани за предполагаема кражба на съдържание и възможните последствия, голяма част от потребителите ще предприемат своевременни мерки, за да бъдат сигурни, че тази кражба няма да се повтори.

Интернет доставчиците поясняват, че техните клиенти винаги могат да подават жалба срещу сигналите им. Лесер обаче не вярва, че новата програма ще предотврати масовото пиратство. Тя обаче се надява, че новата стратегия може да стресне случайни нарушители на авторските права.

Интернет провайдърите се бяха разбрали за съвместния си подход още през 2011 г. Все пак прилагането на пълната програма отне почти една година.

Според споразумението интернет доставчиците няма да предоставят на правоносителите информация, имена и данни за своите абонати. Ще бъде създаден и нов Център за Информация за авторските права, който да подкрепи въвеждането на системата и да предлага информация и обучения на потребителите, относно важното значение на авторските и сродни права.

Според американски браншови съюзи всяка година кражбата на съдържание онлайн коства на американската икономика над 373 000 работни места, загуби от 16 млрд. долара и 3 млрд. долара загуби от федерални, щатски и местни данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Значителни престъпления!?! Учудва ме как се обръща такова внимание на толкова маловажни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
разбира ти главата!! напротив - най свободната, ама требва да уважаваш себе си и другите да го разбереш!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Най-полицейската държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още