IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо щатският законопроект срещу онлайн пиратството е опасен и за Европа?

След бойкота на Wikipedia и други онлайн медии се включват в протеста срещу американското законодателство

12:53 | 19.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращи срещу двата законопроекта в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи срещу двата законопроекта в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

В протеста срещу двата нови американски закона за защита срещу пиратството - Sopa и Pipa, вече участват и европейски сайтове. Защо обаче тези закони ще окажат влияние и на Стария континент?

Stop Online Piracy Act (SOPA) е законопроект, който има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа. SOPA предизвика противоречия сред обществото в САЩ, а ако бъдат приети в сегашния си вид, нормативните актове ще позволят на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб.

Sopa и Pipa биха имали различно влияние върху Европа. 

Като начало САЩ имат пионерска роля в международното интернет право. Те имат и известно влияние върху европейското законодателство.

В допълнение, най-различни популярни търговски и нетърговски сайтове, които се използват от европейските граждани - от Wikipedia до Facebook, имат седалище в САЩ. Ако тези платформи, фирми или общности са предмет на друго законодателство, това ще има пряко въздействие върху живота ни в мрежата, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

По всичко изглежда, че възможността за DNS блокиране вече не се дискутира. Това обаче не означава, че политиците не може да се върнат към тази идея.

Интересно в случая е, че американското правителство забеляза, че тук има конфликт на целите: от една страна да продължи стратегията за свобода на мрежата на Държавния департамент, а от друга страна – да насърчи стратегията за кибер сигурност. Така че идеята за такова блокиране засега е забравена, но може да бъде върната на масата на преговорите.

И без нея обаче в проектите за Sopa и Pipa има доста спорни моменти. Например при новите дефиниции за отговорност на провайдърите, които ще доведат до това, операторите да носят отговорност за съдържание, качено там от самите потребители.

Това от своя страна ще доведе до по-силно наблюдение на потребителите и заплаха за една от ценностите на интернет – случването в реално време. Защото операторите ще бъдат едва ли не задължени да проверяват всяко едно съдържание за нарушаване на авторски права, което, разбира се, не е съвсем възможно. Представете си Twitter – компанията ще трябва да назначи хиляди служители, които в колцентър да проследяват, модерират и одобряват всеки един туит.

Що се отнася до авторските права, САЩ имат по-скоро либерално законодателство. Със своя т. нар. Digital Millennium Copyright Act Вашингтон вгради принципа „Notice and takedown“, който обаче не действа в нито една държава в ЕС. Това е и една от причините в Европа да няма добри музикални новостартиращи компании. В САЩ например Facebook или Youtube са длъжни да трият съдържание, едва когато праводържател си поиска защита на правата. Това нововъведение е виновно за повечето иновации в САЩ.

Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Накратко това, че аз свалям от интернета музика и филми и си ги гледам ме обявяват за КРАДЕЦ, а SAMSUNG и Apple като се съдят и ни продават джундурийките КАКВИ са ??? Изнесоха заводи и фабрики от Хамерика крадът мозъка на света само и само да крънкат за права, свободи и дрън дрън за да им даваме пари хей так. Ай...ци. Всеки европеец плаща някакви ЕКО такси, но не и Хамерика и КИТАЙ най-големите замърсители. Затова и автомобили и всичко е в разни норми които го ОСКЪПЯВАТ. затова нефта в ЕВРОПА и США е с различна цена. Затова при тях за 1 гущер =1 галон а тук за 1 литър 1 ЕВРО. това искат тези малки, дребни, зелени човечета :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
"Джон Пери БАРЛОУ Продажба на вино без бутилки" + Google = най доброто по темата за "пиратството". Между другото живота би станал по-спокоен ако пиратството го нямаше. Нямаше да се налага да учим и да сме конкурентноспособни. "Пиратството" си е безплатно обучение на работната ръка. Така че с удоволствие не бих чул най-новите кавъри на "музикалната индустрия" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Накрая като вкараме пиратската партия във властта в ЕС ще се даде ясно послание на "Музикалната индустрия".Която впрочем какво точно произвежда? Разпространяваше музика май. Ама тя вече няма нужда от разпространение. Та целия проблем е, че бизнеса им изчезва и затова се правят опити да се измислят разни подобни закони.Относно авторското право - така или иначе добрите музиканти изкарват милиони от участия. И свободното разпространение не пречи на тяхната реализация в финансово отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още