IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо щатският законопроект срещу онлайн пиратството е опасен и за Европа?

След бойкота на Wikipedia и други онлайн медии се включват в протеста срещу американското законодателство

12:53 | 19.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестиращи срещу двата законопроекта в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи срещу двата законопроекта в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

В момента в Европа се дискутира т. нар. споразумение ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), което има за цел установяването на единен стандарт за спазване на правата върху интелектуалната собственост при ползването на продукти между съответните държави и ЕС. То се налага от същите лобистки групи, които лобират за Sopa и Pipa: Холивуд и Сие.

Представители на филмовата индустрия винаги са присъствали рамо до рамо с политиците и представителите на американското правителство при преговорите за националните споразумения, които бяха сключени от 39 държави, сред които и 27-те членки на Европейския съюз.

Една от основните критики към ACTA е, че текстовете са много неясни и несчитани досега като престъпления нарушения на авторското право може да бъдат наказвани.  В допълнение съществува и същият проблем, като при Sopa и Pipa: Отговорността на доставчика получава ново тълкувание, като операторите могат да получат много повече отговорност за предприемане на действия срещу нарушители на авторски права. Това може да доведе до по-силно наблюдение на потребителите и ограничаване на свободата в мрежата.

Защо това може да е проблем?

Всеки провайдър или оператор на дадена платформа ще премисли три пъти дали е възможно да е нарушил нечии авторски права. Те ще подхождат доста по-твърдо при всяко твърдение за нарушение на авторските права, защото в противен случай ще са се страхуват от ново дело за 500 000 долара в музикалната индустрия.

Затова вероятно много от нещата, които съществуват и днес в т. нар. сиви зони, но не са незаконни, ще бъдат изтрити за всеки случай. Например, много теми, които всъщност попадат в обхвата на правилото „Fair-Use“ („честна употреба“) в американското право. Все пак активистите в мрежата се надяват да принудят Европейския парламент (ЕП) да отхвърли споразумението ACTA.

В момента ЕП е малко раздразнен от недемократичните и непрозрачните преговори за международното споразумение. Европейците не бяха допуснати до масата на преговори и не биха могли да знаят какво се договаря. От Европейската комисия и Съвета на ЕС имаха очаквания, че споразумението е просто формалност.

„Надяваме се, че членовете на ЕП са запознати със своите правомощия и могат да анализират цялостното споразумение критично и да стигнат до същите заключения: ACTA е опасна за иновациите, за единния европейски пазар, за свободата на изразяване и обмен на културите“, заявява Маркус Бекдал, главен редактор на блога Netzpolitik.org.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Накратко това, че аз свалям от интернета музика и филми и си ги гледам ме обявяват за КРАДЕЦ, а SAMSUNG и Apple като се съдят и ни продават джундурийките КАКВИ са ??? Изнесоха заводи и фабрики от Хамерика крадът мозъка на света само и само да крънкат за права, свободи и дрън дрън за да им даваме пари хей так. Ай...ци. Всеки европеец плаща някакви ЕКО такси, но не и Хамерика и КИТАЙ най-големите замърсители. Затова и автомобили и всичко е в разни норми които го ОСКЪПЯВАТ. затова нефта в ЕВРОПА и США е с различна цена. Затова при тях за 1 гущер =1 галон а тук за 1 литър 1 ЕВРО. това искат тези малки, дребни, зелени човечета :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
"Джон Пери БАРЛОУ Продажба на вино без бутилки" + Google = най доброто по темата за "пиратството". Между другото живота би станал по-спокоен ако пиратството го нямаше. Нямаше да се налага да учим и да сме конкурентноспособни. "Пиратството" си е безплатно обучение на работната ръка. Така че с удоволствие не бих чул най-новите кавъри на "музикалната индустрия" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Накрая като вкараме пиратската партия във властта в ЕС ще се даде ясно послание на "Музикалната индустрия".Която впрочем какво точно произвежда? Разпространяваше музика май. Ама тя вече няма нужда от разпространение. Та целия проблем е, че бизнеса им изчезва и затова се правят опити да се измислят разни подобни закони.Относно авторското право - така или иначе добрите музиканти изкарват милиони от участия. И свободното разпространение не пречи на тяхната реализация в финансово отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още