IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се снаряжава в борбата срещу пиратските копия

На до 63 млрд. долара възлиза пазарната стойност на пиратски продукти през 2011 г.

10:38 | 18.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Microsoft основа своя Cybercrime Center в централата си в Редмънд през есента на 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Microsoft основа своя Cybercrime Center в централата си в Редмънд през есента на 2013 г. Снимка: Ройтерс

Пиратството на продуктите е огромен проблем за Microsoft. Бившият изпълнителен директор на концерна Стив Балмър спомена в своя реч през 2011 г. един показателен пример. В Китай с население от над 1 млрд. жители компанията има по-ниски приходи, отколкото в Холандия с по-малко от 17 млн. жители.

Microsoft вече се е опитал да защити правата си в един юридически процес. Концернът на Гейтс е направил и значителни ценови отстъпки. Компанията е посегнала дори към технологии, с които да защити компютърните системи от хакерски действия. Но всичко това – със скромен успех. Самият главен юристконсулт на Microsoft Мери Джо Шрейд е подала лично повече от 1000 жалби за нелицензиран софтуер. Но често съдилищата извън САЩ не можели да разберат правните аргументи на американците.

Microsoft си сътрудничи с щатските правоприлагащи органи, за да бъдат задържани престъпни групировки или софтуерни фалшификатори. През миналата есен компанията създаде свой център за борба с киберпрестъпността. Подразделението работи с бюджет от няколко милиона долара и включва служители и на други компании, съдебни власти и полицията.

За компанията от Редмънд щетите, причинени от пиратство, са огромни. Около 300 служители работят поне временно в борбата срещу софтуерното пиратство или нарушения на лицензи. „Те имат големи екрани по стените на офисите си и са в състояние в реално време да виждат къде по света се използва пиратски софтуер", казва заместник-главният прокурор на Луизиана Трей Филипс, който е придружил наскоро други длъжностни лица в една обиколка на бизнеса на Microsoft.

На до 63 млрд. долара възлиза пазарната стойност на пиратски продукти през 2011 г., пишат анализаторите от BSA - асоциация, която представлява Microsoft и други производители на софтуер. Повече от две трети от софтуера за компютри в развиващите се пазари не са лицензирани, критикува BSA. В индустриалните страни този дял обаче бил по-малко от една четвърт.

Не само в Китай обаче очевидно понякога се пести от лицензионни такси. МакКена твърди, че има доказателства, предоставени от Microsoft, според които дори бразилският производител на самолети Embraer е ползвал на собствените си компютри софтуер на концерна, без да се налага да плаща пълния размер на таксата за лиценз. МакКена е написал две писма до Embraer през 2012 г. и е заплашил компанията с правни действия. Неговият наследник съобщи през април 2013 г., че Embraer и Microsoft са постигнали примирие в правния си спор. Сега Embraer бил „стъпил и с двата си крака на закона“. Що се отнася до условията на споразумението, Microsoft и Embraer запазват мълчание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Dr.Who
преди 10 години
Евала deant - на прав път си.Пуснете в гугле "valve price experiment" и ще разберете къде е истината за ценообразуването на свръх популярни продукти, като тези на МС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Мога да дам решение на МС. Много е просто! Намелете цената на продукта ПОНЕ с 1/2. Приходите от продажби ще се вдигнат ПОНЕ с 1/3 над тези без намалената цена. Защо? Защото хората ще решат, че не си заслужава да пиратстват нещо толкова евтино! Говоря от личен опит. Защото, кой тука няма комп с пиратски прозорци? Ако не на работа, то вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още