IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от компютърното пиратство през 2011 г. надхвърлиха 63 млрд. долара

42% от програмите, качени в целия свят през 2011 г., са били пиратски копия, а 57% от анкетираните потребители признават директно, че ползват нелегален софтуер

21:32 | 15.05.12 г. 2
Щетите от компютърното пиратство през 2011 г. надхвърлиха 63 млрд. долара

Щетите от компютърното пиратство в света през 2011 г. нараснаха с 4,6 млрд. долара в сравнение с 2010 г. и достигнаха 63,4 млрд. долара, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на доклад, публикуван от организацията Business Software Alliance (BSA).

Сумата представлява исторически рекорд, откакто се води подобна статистика.

Според документа най-големи са загубите на производителите на софтуер в САЩ и Китай, съответно 9,8 млрд. долара и 8,9 млрд. долара. На трето място е Русия с 3,2 млрд. долара.

Пиратският софтуер в Русия през 2011 г. е 63% от цялото качено програмно осигуряване, но това е с 2% по-малко спрямо предходната година.

Анализаторите на BSA отбелязват, че през 2011 г. световният показател за компютърно пиратство е нараснал забележимо на фона на бързия ръст в развиващите се икономики, главно в азиатския регион.

В доклада на организацията се отбелязва, че около 42% от програмите, качени през 2011 г. на компютрите в целия свят, са били пиратски копия.

При това 57% от потребителите, взели участие в проучването, са си признали директно, че използват нелегален софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Що го пишете в долари всичко. Превеждайте го в левове :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Няма да се уморя да повтарям:-пиратския софтуер е ПР. И сега има непробиваеми системи. Всяка компания може да защити софтуера си добре - но дали го иска! Ако се защити добре означава, да се обрече на изчезване. Веднага ще и се намери недобре защитен заместител.- "загубите" са неизчислими понеже, изпиратствано "копие", не означава закупено такова при липса на достъп до "пиратско". Както казва един герой на Тери Пратчет "издава ли шум падащо дърво в гората, ако няма кой да го чуе?" т.е. бих ли си подновил софтуера ако нямам нужда и не знам за него.- патентоването на софтуер е неестествен, понеже е продукт който се развива според нуждите на хората, а не откритие. Откритието е само самия компютър но не и неговото последващо развитие и обслужване. Развитието на един продукт е поне двустранен процес поради което не подлежи на патентоване. Иначе би трябвало да искаме печалби от всеки подкрепен чрез закупуване софтуер. Патентоването е порочно априори и не води до откривателстване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още