IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуерното пиратство oщетява с 3 млрд. долара годишно развиващите се икономики

Ползването на нелегален софтуер ощетява с 3 млрд. долара годишно производителите в Латинска Америка, Азия, Централна и Източна Европа

18:46 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Софтуерното пиратство oщетява с 3 млрд. долара годишно развиващите се икономики

Софтуерното пиратство ощетява с 3 млрд. долара годишно производствени компании в Латинска Америка, Азия, Централна и Източна Европа, в която група спада и България. Това показват резултатите от първото по рода си изследване, което анализира финансовото отражение на нелицензирания софтуер върху конкурентноспособността на развиващи се икономики като част от глобалната инициатива „Ден на честната игра”. Тя има за цел да привлече вниманието на бизнеса, правителствата и потребителите върху необходимостта да се „играе“ по правилата и предимствата от използването на оригинален софтуер.

Данните показват още, че използването на нелицензиран софтуер коства на производителите в Бразилия 278 долара, в Русия - 92 млн. долара, в Индия - 344 млн. долара, а в Китай - 863 млн. долара.

Според данни на IDC от месец май тази година делът на използвания нелицензиран софтуер в България през 2010 г. е спаднал с 2 пункта, достигайки рекордно ниско за страната ни ниво от 65%, а загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 113 млн. долара (в сравнение със 115 млн. долара през 2009 г.).

Като част от изследването за икономическото въздействие на софтуерното пиратство анализаторите от Keystone Strategy са изчислили несправедливото конкурентно предимство, което получават компаниите, използващи нелицензиран софтуер.

В Китай например производителите, които „играят по правилата“, с легален софтуер, претърпяват вреда в размер на около 837 млн. долара спрямо онези компании, които си спестяват тези разходи, ползвайки пиратски софтуер. Тази вреда се пренася и върху възможността на тези компании да увеличат печалбите си и да реинвестират в техния бизнес.  За сумата от 837 млн. долара могат да се построят 66 големи производствени фабрики, да се закупят 12 700 машини за производство на пластмасови изделия или да се назначат допълнително 217 000 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още