IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Super Mario е основен претендент за президентския пост в Nintendo

Шигеру Миямото е отговорен за едни от най-известните игри на компанията

10:42 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шигеру Миямото<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шигеру Миямото. Снимка: архив Ройтерс

След смъртта на президента на Nintendo светлините на прожекторите падат върху Шигеру Миямото, създател на хитовите франчайзи като Mario, Donkey Kong и Zelda, тъй като той е смятан за един от вероятните наследници на поста, пише Wall Street Journal.

В понеделник Nintendo обяви, че все още не е ясно кой ще поеме задачите на Сатору Ивата, който беше президент на компанията от 2002 г. до смъртта си. Ивата почина от рак на 11 юли на 55-годишна възраст.

Фирмата все още не е обявила кой ще бъде временният президент, но твърди, че Миямото и другият директор Генио Такеда ще запазят позициите си на представителни директори.

"Изненадан съм от внезапните новини и съм изпълнен с тъга“, посочва 62-годишният Миямото в писмено изявление, публикувано от компанията. Той твърди, че ще работи с разработчиците на игри за бъдещите успехи на Nintendo, каквито би желал да види покойният президент.

Смяната на ръководството се случва в изключително важен за Nintendo момент. Компанията се опитва да разшири бизнеса си отвъд традиционните конзолни игри – бизнес модел, който среща трудности заради възхода на мобилните игри. Тази година Nintendo реши да започне сама да разработва игри за смартфони, най-бързо растящата част от пазара на видеоигри.

Въпреки че някои анализатори твърдят, че сега може да е добър момент Nintendo да покаже, че се готви за по-радикална промяна в посоката, те посочват, че е по-вероятно някой от директорите на компанията да поеме президентския пост. А Миямото стои начело на този списък.

Такеда, 66-годишен инженер, идва от хардуерната част на компанията и е отговорен за конзолите, включително Nintendo 64.

"Лидерът трябва да разбира добре културата, инженерните умения и корпоративното управление на Nintendo, да не говорим за харизмата да води талантливите разработчици“, коментира Ейджи Маеда, анализатор на SMBC Nikko Secutirties. “Ако поставянето на външен човек е малко вероятно, то най-силните кандидати в този момент са Такеда и Миямото.

Въпреки че компанията разработва нова конзола, много от последните стратегически действия на Nintendo са насочени към генериране на повече приходи от нейните герои и друга интелектуална собственост – област, която е тясно свързана с дейността на Миямото.

В допълнение към насочването си към смартфоните компанията наскоро пусна специални фигурки Amiibo, които използват вид безжична технология, за да "пренесат" физическите играчки вътре във видеоигрите. Освен това Nintendo постигна споразумение с оператора Universal Studios в тематичните му паркове да бъдат включени и прочутите герои на разработчика на игри.

През 2011 г. в реч Ивата заяви, че е научил от Миямото, че „съдържанието е ключово“.

Миямото е известен и с широкия си кръг приятели, в който влиза и японският режисьор Хаяо Миязаки и рок музиканта Пол Маккартни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още