IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечо настроение обзе Apple

Книжата на технологичния концерн се обезцениха с 14% за 17 дни, но повечето анализатори са оптимистично настроени

10:58 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарната капитализация на американския технологичен концерн Apple Inc. се срина с 14 на сто за 17 дни, което е най-слабото представяне от 2012 г. за компанията, изчислява Bloomberg.

По всичко изглежда, че мечото настроение обхваща инвеститорите поне спрямо концерна от Купертино, който изгуби 130 млрд. долара от пазарната си капитализация спрямо пика, достигнат през февруари.

Опасенията варират от притеснения за китайската икономика до такива за продажбите на iPhone. 

Спадът на цените на акциите започна от 21 юли и се ускори с най-сериозното темпо от януари 2013 г., след като тогава разочароващите продажби на iPhone разпалиха опасения дали компанията може да продължи да произвежда продукти, които да ентусиазират клиентите.

Във вторник книжата на Apple поевтиняха с 5,2 на сто заради опасенията, че китайската икономика се сблъсква с все по-сериозни проблеми.

Сега многобройни анализатори и инвеститори се питат какво ще се случи с производителя на iPhone?

Досега iPhone 6 би всички очаквания, а за продажбите на iWatch концернът пази мълчание. През приключилото в края на юни трето фискално тримесечие компанията е продала 47,5 млн. броя от телефона си, което представлява ръст от 35% на годишна база. Печалбата скача с 38 на сто до 10,7 млрд. долара. Очевидно компанията страда от напълно нереалните и още по-високи очаквания на инвеститорите.

Акциите на Apple отдавна са сред абсолютните топ книжа на пазара. Сега търсачите на добри възможности са изправени пред тежък избор – да купуват ли или да изкачат още малко.

Традиционно компанията печели най-много през четвъртото и първото тримесечие (фискалната година започва през октомври). Сегашният спад на курса може да представлява изгодно намаление, но от друга страна редица анализатори считат, че има възможност за още по-сериозен спад. 

Анализаторите не са единодушни по отношение на бъдещия тренд. Morgan Stanley наскоро оцени книжата с „Overweight" и постави цел за курса от 155 долара. 12%-ият спад на акциите се дължи преди всичко на опасения за спад на продажбите на iPhone през следващата година, пише анализаторът Катрин Хубърти. Самата тя очаква за 2016 г. ръст на продажбите, генериран преди всичко от притежатели на iPhone, които искат да заменят своите по-стари устройства с пуснатите наскоро iPhones 6 и 6 Plus.

Напълно обратната позиция заемат анализаторите на инвестиционната банка Merrill Lynch. Те намалиха рейтинга на акациите от  „Buy“ на „Neutral" и понижиха целевия курс от 142 на 130 долара. В краткосрочен план една по-слаба динамика на приходите заради отслабващия ръст на продажбите на iPhone ще натежи на курса, пишат анализаторите. Освен това те смятат, че редица иновации, като Apple Watch, Apple Pay и Apple Music, имат нужда от още време, за да наберат скорост. 

Въпреки това в своя анализ Merrill Lynch пише, че „в дългосрочен план акциите крият значителен потенциал“. Това се подкрепя и от Morningstar, които повишиха оценката си за Apple от „Hold" на „Buy". Експертите на анализарската компания считат, че акциите са твърде подценени при съотношение цена/печалба (Price/Earnings Ratio) от 13 пъти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още