IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo е готова да премине на следващото ниво

Компанията се насочва към мобилните игри макар и късно

09:29 | 24.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Но Nintendo се присъединява към пазара късно. Ръстът на игрите за смартфони нанесе по-силен удар на компанията, отколкото останалите производители на конзоли, защото отне от традиционната сила на Nintendo – да привлича случайни играчи, които предпочитат закачливи заглавия.

Дори и на пазара на конзолите Nintendo изостава зад Sony и Microsoft. Нейният продукт Wii U, който беше представен през 2012 г., не се представи добре, продавайки само 10 млн. бройки. Това е по-малко от половината от общия брой продадени конзоли PlayStation 4 на Sony и по-малко от една трета от общите продажби на оригиналната Wii, представена през 2006 г. Продажбите на портативната система на Nintendo – 3DS също се забавят.

След като отчете оперативна печалба от 555 млрд. йени по време на бума на Wii през фискалната година, приключила през март 2009 г., резултатите на Nintendo спаднаха рязко. Тя записа оперативна загуба в продължение на три поредни години, преди да обяви, че има оперативна печалба от 25 млрд. йени през последното тримесечие.

Nintendo работи по следващото поколение система, наричана с кодовото име NX. Въпреки че компанията все още не разкрива подробности, анализатори твърдят, че системата може да бъде представена на шоуто за видео игри E3 през юни, което ще бъде последвано от представянето на нови продукти за коледния сезон през 2016 г. Nintendo отказва да коментира NX, въпреки че през март Ивата заяви, че конзолите ще останат основната платформа на компанията, а мобилните игри ще послужат за достигането до повече хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още