IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният балон - тежкият облак, който надвисна над Давос

Въпреки лошите прогнози част от инвеститорите смятат, че сме далеч от сценария на дотком балона

08:29 | 31.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Студът, който усещаха гостите на Световния икономически форум миналата седмица, не се дължеше единствено на надморската височина.

Резкият спад в частните и публичните оценки на изявени технологични компании надвиснаха като снежен облак над годишния форум в Давос. Докато инвеститорите и предприемачите обикаляха между срещи и партита в планинския град, мнозина се питаха дали не се задава охлаждане на технологичния бум, пише в свой анализ Wall Street Journal.

"Очевидно е, че има множество еднорози“, твърди Нейтън Белчаrсик, визирайки стартъпите, подкрепяни с рисков капитал, които имат оценки от над 1 млрд. долара. „Част от тези еднорози няма да оцелеят“.

В продължение на години технологичният сектор се движи единствено нагоре. Бързото разпространение на интернет свързаността обеща огромен потенциален пазар за големите интернет компании. Изкуственият интелект и новите инструменти за анализ на данни ще помогнат на фирмите и правителствата да бъдат много по-ефективни.

Организаторите на Световния икономически форум тази година фокусираха събитието върху овладяването на голямата трансформация, която технологиите могат да предложат, говорейки за четвърта индустриална революция.

Всичко започна още през лятото. Да не забравяме, че инвеститорите отдавна са подозрителни по отношение на оценките. След това в края на август изненадващото забавяне на икономическия растеж на Китай потопи индексите на световните фондови пазари и стресна всички, коментират ръководителите на компании.

"Стана след корекцията през август, когато започнахме да разбираме какво реално се случва“, коментира Девин Уениг, главен изпълнителен директор на eBay. “Средата на частния капитал се промени напълно през последните шест месеца“.

В момента инвеститорите се въртят в кръг. Гигантите все още могат да набират средства благодарение на своите огромни оценки, както Uber Technologies направи през декември. Но ситуацията е далеч по-тежка за други, като мобилното приложение Foursquare.

Големите инвеститори намалят оценките на дяловете, които притежават, както Fidelity сви стойността на своя дял в Snapchat с 25%. През четвъртото тримесечие медианната оценка преди последния кръг на финансиране на технологичните фирми, или оценката на тези, набиращи рисков капитал, беше 28,75 млн. долара. Сумата е по-малко от една трета от това, което видяхме в предходното тримесечие, и е най-ниското ниво от началото на 2014 г. според Dow Jones VentureSource.

Публичните пазари не са по-обещаващи. Миналата година само 31 компании са се листнали в NYSE и Nasdaq, с 46% по-малко от година по-рано. Размерът на средствата, набрани от една фирма, е спаднал с повече от 50% до едва 400 млн. долара.

"Четвъртото тримесечие на 2015 г. беше най-бавното тримесечие от десетилетие за технологичните IPO-та“, коментира Томас Фарли, президент на NYSE. По думите му в началото на 2016 г. ще бъде още по-зле: „Публичното и частното финансиране се забавят“.

Много инвеститори и предприемачи твърдят, че технологичният бизнес все още е далеч от сблъскването с криза, подобна на дотком балона. За разлика от случая преди 15 години, много от най-известните фирми генерират приходи и се разрастват, дори и в случаите, в които са оценени по-високо. Някои твърдят, че това, което се случва, е просто наместване към реалността след период на прекалено високи оценки, които никак не са отговаряли на действителността.

По-голямото въздействие ще бъде върху служителите и конкуренцията за таланти.

Таавет Хенрикус, главен изпълнителен директор на TransferWise, стартъп, който се фокусира върху изпращането на пари в чужбина, признава промяната в климата, но твърди, че не е притеснен.

„Ще премахне част от фирмите, които не е трябвало да бъдат финансирани“, коментира той. „Смятам, че най-добрите компании винаги имат достъп до капитал“.

Но в Давос, както и в Силициевата долина, някои ръководители на компании изразяват притеснения за това колко далече може да стигне случващото се и какво ще означава това за тях.

„Всъщност има някакъв вид балон, който ще се спука“, твърди един от ръководителите на технологична компания, подкрепяна с рисков капитал. „Въпросът е колко е голям той“.

Повече технологични новини можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Относно ''4-тата индустриална революция'' по-спокойно защото е балон и защото преди 100год. Джон Мейнард Кейнс прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила.Дж. Рифкин заявява, че КНР може да стане лидер на Третата Индустриална революция ако премине на възобновяеми източници на енергия - http://***.businessweek.com/articles/2013-09-26/china-and-the-third-industrial-revolutionили на Шеста технологична вълна(понятието Шеста технологична вълна се основава на идеите на руския учен Николай Кондратиев за дългите цикли в икономиката. По-късно тези идеи се концептуализират от руския академик С.И.Глазиев(под статията съм коментирал) - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost Радвам се ,че Китай набляга на ел.влаковете и ще строи линии свързващи Азия с континентите Америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Положението е страшно защото балоните са навсякъде ''цените на акциите се утроиха само за шест години'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/Обяснил съм какво може да се направи в коментар 1 и 2 - http://***.investor.bg/drugi/338/a/problemite-na-centralnite-bankeri-s-komunikaciiata-210425/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
ПИЧ
преди 8 години
Nathan-e, прав си човече, трябва централните банки да си прибират онези пари които пуснаха (напечатаха). Иначе ни чака инфлация, мамка му и прасе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
За технологичния сектор в Интернет има поне още две много лоши новини. Първата от тях е свързана с ескалиращите нива на дълга в западните общества и необходимостта от разширяване на данъчната база за запълване на дупките в социалните системи.Илюстрация на горното: за изминаланата година Фейсбук е платила за дейността, която осъществява в цяла Европа данъци в размер на 4300 паунда ( бел. данъчната тежест, която поема един работник възлиза на 5000 паунда годишно,т.е със 700 паунда повече от Фейсбук).Втората много лоша новина е свързана с международната сигурност и конкретно с ескалиращия екстремизъм и тероризъм. Терористични и екстремистки банди използват основно интернет не само за набиране на последователи, но и за реализиране на терористични нападения. От всички посочени, обаче, може би най-важната причина за несъответсвието пазарна капитализация - счетоводни баланси при онлайн базираните компании е идеализма на създателите на Интернет-потребителите я възприемат,като нещо безплатно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Балонът в технологичния сектор е свързан с балона в икономиката, а балонът в икономиките е свързан със създаването на необезпечена парична маса от централните банки. ПйАр агенциите ,обслужващи онлайн базираните компании съчиниха мита за Четвъртата индустриална революция", който трябваше да замени ,,действителното" с ,,желаното'' и да оправдае напомпаните пазарни капитализации. В момента компании с пазарни капитализации десетки милиарди функционират на загуба, пример Туитър. Трипъдваъзър.... ; други (Фейсбук и Google) изпитват силни затруднения да мотивират пазарните си капитализации със счетводните баланси, а трети ( Юбер) просто разчитат на слабата регулация в Интернет да реализират печалби ( бел.вече има юридически прецедент- няколко съдилища в САЩ и Европа допускат сдружаването на шофьори с цел колективна защита на правата им, което ще направи в бъдеще все по-трудно нарушаването на трудовото, социалното и данъчното законодателство от страна на Юбер).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още