IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвеститор вижда нов "балон" в технологичния сектор

През миналата седмица Nasdaq достигна рекордно високи стойности, но според Роджър МакНами скоро ще има корекция на пазара

18:00 | 21.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петнайсетина години, след като дот-ком балонът се спука, технологичният индекс Nasdaq най-накрая удари рекордно високи стойности през миналата седмица, засенчвайки за пръв път нивата си от ерата на технологичния балон, коментира CNBC.

Според легендарния технологичен инвеститор Роджър МакНами и в момента се оформя „огромен балон“ в технологичния свят, но това не е непременно лош знак за икономиката.

В интервю за медиата през миналата седмица МакНами, който е съосновател на венчър компанията Elevation Partners, заяви, че вероятно скоро ще има корекции на пазара.

„Минаха седем години от последната корекция“, каза той. „В момента ситуацията е такава, че тя може да дойде от източник, който не очакваме“.

Въпреки неговите опасения за потенциална корекция и непредвидимите ѝ причини „огромният балон“, който се образува на технологичния пазар, може всъщност да се окаже „позитивен за икономиката“ като цяло, допълва той.

МакНами обясни провокативната си теория с проучвания върху технологичните компании, които в момента привличат най-много капитал и поради това надуват балона както на частните, така и на публичните пазари. Според него тези компании не са изградени на „фалшиви“ основи, а всъщност са в резултат на индустрия, напълно променена с появата на смартфоните.

И наистина мобилните устройства променят много индустрии от доставки на храна до търговия на дребно и игри. В резултат на това МакНами вярва, че технологичният възход в момента е основан на по-здрави основи отколкото преди.

„Виждаме какво правят компании като Uber и Lyft с транспортните услуги, Airbnb с настаняването и Fitbit със здравето и спорта. Това са истински бизнес възможности“, казва той.

Междувременно инвеститорите възнаграждават тези компании със сериозни притоци на капитали. По последна информация Airbnb се опитва да привлече ново финансиране с оценката си от 24 млрд. долара. Оценката на Uber е може би дори два пъти по-голяма. На публичните пазари акциите на компанията Fitbit поскъпнаха с 50% през миналата седмица в първия ден от своето първично публично предлагане.

Според МакНами проблемът на някои инвеститори е, че много от тях „са забравили, че пазарите са нестабилни и много малки бизнес възможности скачат директно до небето“. По оценка на МакНами от 125-те компании подобни на Uber, които в момента търсят финансиране, „повечето от тях вероятно ще се представят слабо за парите, които хората ще вложат в тях“.

И докато това може да е проблем за ранните инвеститори в някои компании според МакНами новата технологична ера ще се окаже позитивна за икономиката като цяло.

„Построихме почти всяка индустрия в Америка на гърба на финансови балони. И единствените хора, които могат да пострадат от това са спекулантите“, казва той. „В икономиката има нова индустрия и мисля, че същото нещо ще се случи и тук“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Последният абзац кърти мивки. Нищо, че последното изречение е позитивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още