IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq Composite записа нов рекорд

Индексите на Wall Street бележат ръстове за трети пореден ден

23:27 | 18.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street увеличиха стойностите си с по 1%, като технологичният Nasdaq Composite записа нов рекорд. Решението на Федералния резерв на САЩ да остави без промяна лихвените проценти се отрази положително на инвеститорите, докато в същото време преговорите за дълговете на Гърция продължават, отбелязва CNBC.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite скочи с 1,34% до 5 132,95 пункта, затваряйки над отчетения рекорд през май. Стойността му е и над достигнатите на 10 март 2000 г. 5 132,52 пункта по време на технологичния балон.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 180,10 пункта, или с 1%, до 18 115,84 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 финишира с ръст от 0,99% до 2 121,24 пункта. Индексът на малките компании Russell 2000 също записа нов рекорд.

В сряда очаквано Фед запази основния лихвен процент без промяна. Данните от деня показват инфлация от 0,4% през май. Това е най-големият ръст от повече от две години, след като горивата поскъпнаха.

Седмичните молби за помощи при безработица са 267 хил., като спадат с повече от очакваното. Индексите за бизнес активността на The Conference Board за май и на Фед във Филаделфия за юни също бяха публикувани. Данните са повече от положителни в сравнение с прогнозите.

„Цифри като тези вдъхват увереност на инвеститорите“, смята анализаторът в Strategic Wealth Partners Дерек Габриелсен. „В края на краищата молбите за помощи при безработица свидетелстват за силата на трудовия пазар.“

Финансовите министри от еврозоната се събраха в Люксембург днес, за да дискутират напредъка по гръцкия проблем, но сделка между Атина и кредиторите й отново нямаше. Вместо това се размениха реплики за излизането на Гърция от еврозоната.

Акциите на Oracle поевтиняха с 4,83% до 42,74 долара за брой. Компанията обяви, че очаква по-слаба печалба за текущото тримесечие.

Книжата на пионера в сферата на преносимите устройства за измерване на физическите показатели на тялото Fitbit се изстреляха с 48,4% до 29,68 долара за брой по време на пазарния й дебют.

Apple генерира значителни печалби от Apple Watch, писа Ройтерс по-рано днес. За момента книжата на технологичния гигант са нагоре с 0,46% до 127,88 долара.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши след публикуваните днес икономически данни. Тя достига 2,37%, след като по-рано бе под 2,3 на сто. Доходността по 2-годишните ДЦК приближи 0,64%.

Доларът поевтиня спрямо другите водещи световни валути след решението на Фед. Курсът на еврото е над 1,14 долара, а на йената до около 123 йени за долар.

„Основният катализатор бе казаното от Фед вчера. Заради това доларът поевтиня, въпреки че Гърция е напът да фалира“, коментира главният пазарен икономист в Rockwell Global Capital Питър Кардийо.

На пазара на суровини контрактите върху суровия петрол с доставка през юли прибавиха 53 цента към цената си до 60,45 долара за барел. Фючърсите върху златото с доставка през август спечелиха 25,20 долара до 1 202 долара за тройунция, което е най-високата стойност от 22 май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още