IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата ще умува върху проблемите на Гърция отново в понеделник

Заседанието на финансовите министри на държавите от еврозоната днес завърши без никакво решение за дълговите проблеми на страната

21:58 | 18.06.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Заседанието на Еврогрупата в Люксембург днес завърши без никакво решение за Гърция, предават световните агенции, като се позовават на високопоставени представители на Европейския съюз, пише БТА.

Финансовите министри на държавите членки от еврозоната ще се съберат отново в понеделник в пореден опит да намерят решение на проблемите на южната ни съседка, предава ДПА, като се позова на изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Той е свикал заседанието, защото „е време да обсъдим спешно ситуацията в Гърция на най-високо политическо равнище“. Туск е решил да събере държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната „в светлината на резултата от срещата на Еврогрупата днес“.

Срещата на върха на държавите, приели еврото, ще започне в 20 часа българско време в понеделник. Този път тя ще се състои в Брюксел.

Всичко това се случва само 12 дни преди Гърция да направи ключовото плащане към Международния валутен фонд за 1,6 млрд. евро, които Атина пожела да изплати наведнъж, посочва Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард оряза всякакви надежди Гърция да разсрочи вноските си с още един месец. Лагард посочи, че Атина ще бъде обявена за неплатежоспособна, ако не погаси дължимото през юни.

„Никакво споразумение. Силен сигнал, изпратен на Гърция, да се ангажира сериозно с преговорите. Еврогрупата остава готова да се събере във всеки един момент“, обобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за еврото Валдис Домбровскис в профила си в социалната мрежа Twitter.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, заяви, че все още е възможно да бъде постигнат компромис с Гърция.

Затова обаче ще е необходимо Атина да представи всеобхватна програма за структурни реформи, подчерта холандският министър на финансите. Дейселблум изрази съжаление, че не е постигнат достатъчен напредък в преговорите.

Френският финансов министър Мишел Сапен също е бил оптимистично настроен. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че все още е възможно Гърция да получи допълнителни средства, ако Атина покаже нужната воля.

Заседанието на финансовите министри на страните от еврозоната е продължило по-малко от час и половина.

Срещата бе определена като трагична от пожелал анонимност европейски източник, който отбелязва, че дори не е било отправено искане за продължаване на сегашната програма за оказване на финансова помощ на Гърция.

Безизходицата доведе до отлив на депозити за 2 млрд. евро от гръцките банки само за последните три дни. Сумата е двойно по-голяма от помощта, която Европейската централна банка предостави на гръцките трезори по линия на програмата за ликвидност ELA тази седмица. Изтеглените средства представляват близо 1,5% от общите депозити на домакинствата и фирмите, възлизащи на 133,6 млрд. евро в края на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 12
SS-23
преди 8 години
Цитат от статия: "Ако Гърция изпадне в несъстоятелност, тя ще остане пълноправен член на ЕС, а Атина ще може да наложи вето на бъдещите европейски санкции срещу Русия, като по този начин предизвика разделение в блока."Което аз го тълкувам: ""Като ни притискате и извивате ръцете- ше ви хванем за ръката в момента, в който политаме надолу"Имаше една реклама на узо: "Гърците са го измислили!" Крайно време е "инвеститорите" просто да станат реалисти ... и за тях е по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 8 години
Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 19
Сините камъни
преди 8 години
Стискам палци на Варуфакис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Какво да му умуват, дават им следващия заем и така до края на света. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 8 години
Следващата последна среща ще е в среда . И всеки път плашат гърците че е за последно - ама те не се връзват . Това е истински садизъм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Лагард посочи, че Атина ще бъде обявена за неплатежоспособна, ако не погаси дължимото през юни."часовника се е задействал на 5 юни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
driverf1
преди 8 години
"Изтеглените средства представляват близо 1,5% от общите депозити на домакинствата и фирмите, възлизащи на 133,6 млрд. евро в края на април."Още доста пари са им останали.....,ако може да се вярва на тези числа.....,много студена вода ще изпият гърците.....Поне тези двамата на снимката се усмихват още.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
В понеделник ще извиват ръцете на Ципрас за последно. После ще преминат към врата му. Междувременно гърците се подготвят и за обявяване на дълга за омразен. Но едва ли е сериозно. По-скоро е в рамките на взаимното изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още