IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската заплаха за Apple и Samsung

Huawei вече е третият по продажби производител на смартфони с света, но не крие амбициите си за още по-предни позиции

08:22 | 25.04.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Huawei и Бойчо Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Huawei и Бойчо Попов, Investor Media Group

Компанията – на служителите

По време на разходката ни из фабриките не видяхме и следа от прословутите средства за мотивация и оценка – усмихващите се или плачещи смайлита, които служителите закачат в началото на смяната си и за които бяхме чели преди години. За сметка на това виждаме друг метод – окачени на различни пана снимки и кратки биографии на отделни служители. Оказа се, че това са „отличниците“ по смяна, които получават специално отношение. Тези оценки не са само за престиж, а благодарение на натрупването им служителите постепенно се сдобиват с правото да придобиват акции от компанията. Да, точно така - Huawei е частна компания, като огромната част от нея е собственост на самите служители.

Te могат да закупят акции, ако изпълнят своите заложени цели. Инвестиционната програма е много популярна, защото така персоналът може да увеличава доходите си, пояснява пред Investor.bg ирландският мениджър Джо Кели, който преди няколко години се мести в Китай и започва работа за концерна. Именно привличането на чуждестранни мениджъри е друг от методите на китайската компания да се отвори към света и да покаже, че не е опасна за западния свят.

И така - акционерите може да се възползват от изплащаните всяка година дивиденти или могат да върнат книжата на концерна по изчислявана всяка година годишна стойност. За чуждестранните служители Huawei също е създала подобна програма, но акциите на чужденците са без право на глас.

Когато производителят на смартфони и телеком оборудване свика общо събрание, над 82 хил. служители акционери могат да гласуват. Те правят това индиректно чрез избран по-рано от тях специален представител, поясни Кели. Те държат 98,6 на сто от акциите, а останалите 1,4 на сто се държат от основателя Рен Дженфей.

Заводите на компанията са също впечатляващи. Служителите може да ви се сторят твърде млади – със средна възраст от 24 години, а според мениджърите им са и доста добре платени. Току-що завършил университета мениджър получава месечно еквивалента на около 3700 лева.

Но Huawei предоставя около 70% от своята продукция за производство на поддоставчици, а при смартфоните този дял е около 90 на сто. Важен производител е тайванската компания Foxconn, а една от фабриките му се намира съвсем близо до централата на Huawei в Шънджън. Разликата е удивителна, защото сградата на тайванците изглежда мрачна и в буквалния, и в преносния смисъл на думата. Можем само да предполагаме, че работните условия там са по-лоши от тези в намиращата се в съседство на Huawei, която посетихме.

За разлика от Foxconn, централният офис на Huawei е посветен главно на развитието на нови продукти, а не на сглобяването им. Конферентните зали са елегантно обзаведени, навсякъде има първокласни кафенета, служителите се хранят не във фирмени столове, а в ресторанти, наети от компанията, а сградите са озеленени с тропически растения.

Служителите на Huawei в Шънджън работят от 8:30 до 18:00 часа с час и половина за обедна почивка. Кели, който наскоро се е преместил от Великобритания в Китай и в момента е вицепрезидент за международен PR на концерна, заяви, че работниците са склонни да обядват заедно, преди да си вземат половин час и за следобеден сън. „Това просто работи за тях", казва той. Но освен за хранене и сън служителите на Huawei могат да използват обедните си почивки, за да играят тенис на маса или просто да се разхождат из градините на компанията. А те са впечатляващи.

15 птици са може би най-доброто доказателство за това колко добре се развива бизнесът на „Силициевата долина на Китай". В "езерото на Huawei" плават черни лебеди. „Птиците са внесени от Австралия. Един струва 500 хил. юана (около 68 хил. евро, бел. ред.)", казва Ола. Красивата китайка е един от специалистите по връзки с обществеността на Huawei, които се грижат за групата журналисти от Централна и Източна Европа.

Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 6 години
Явно си консултант-продавач в магазин за телефони. Няма срамна работа, не се притеснявай да си признаеш. Да смартфоните на Самсунг са по-яки от тези на Хуавей. Това не е основния бизнес на китайците. Сега ми покажи пазарния дял на корейците при телекомуникационното оборудване и какъв процент е това от този на Хуавей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
... ммм, да :) Самсунг визирах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 6 години
Коя е втората компания, и в кой по-точно бизнес си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Хуявей вадят мобилна инфраструктура със сигурност----много добре знам кво правят и двете компании :):) у същия бизнес съм :)И не ги подценявам, просто искам да охладя ентусиазма ви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 6 години
При мрежовото оборудване и модемите изобщо не са от лидерите в света изобщо, а в Ентерпрайз нишата хич ги няма още.... и как ще е несериозно (малко шеговито и пресилено -да, но не и несериозно), ноу хау-а се трупа с години и ти трябва човешки капитал, не само финансов.А моя коментар беше към това че показа колко инвестирали, и опита да внушиш че е повече от другите и едва ли не трябва да очакваме по добри резултати, което не е баш верно .... китайците наваксват бързо, но са още далеч назад :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Хуявей вадят мобилна инфраструктура със сигурност, а с анцунг имат производство на всичко - от микровълнови до танкове и отрбанителни системи.Иначе от китайките най-любима марка ми е OnePlus, линчувайте ме за хипстърщината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 6 години
Така е, всяка компания има свои приоритетни сектори в които инвестира. При мрежовото оборудване и модемите Хуавей е доста пред Самсунг, даже ги осъдиха за нарушаване на патенти в началото на месеца. Все пак изказването ти за 50-те години сечуански пилета е повече от несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
а на Самсунг са с 2 милиарда повече, значи ли по твоята логика че те са по добри ? ... ХyйВей инвестират в много други неща освен в телефони, така че твоята залаха е доста смешна :):)Обаче който и телефон да си вземете, ОС-то все американско хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Achtung
преди 6 години
"Разходите на Huawei за R&D възлизат на 76,391 млрд. юана"Време е да спрете да гледате на всички китайски компании еднакво, горната сума е над 11 млрд долара с което компанията се нарежда на 6 място в света през 2016 по разходи за развойна дейност. Притежават огромно количество патенти.............. ще им дойде реда и на Епъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Така е! И кварталният електродърводелец бай Иван Теслата е най-доволен от китайския си джип Бьонг Мьонг - бил същият като ML, даже двигателят му бил от Мерцедес, само дето е два-три пъти по-евтин. И той като тебе вика, че требва да си луд да си купиш прехваления Мерцедес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още