IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой подпали Нотр дам?

С приближаването на евроизборите Брюксел тръгва на война срещу фалшивите новини

08:45 | 17.05.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Избирателната активност при вотовете за Европарламент традиционно е ниска. Това улеснява крайнодесни и крайнолеви групи да се фокусират върху избиратели, предпочитащи екстремистки партии, чрез социалните мрежи.

Руските медии в Европа, макар че не успяват да достигнат до по-широка публика, дават платформа на настроени срещу ЕС популисти. След пожара в парижката катедрала Нотр Дам през април, руски медии в Европа обвиниха ислямски екстремисти и прозападното правителство на Украйна.

Проверители на факти в Германия дадоха за пример статия с фалшиви новини, разпространена във Фейсбук, за Франс Тимерманс - главния кандидат на социалистите в европейските избори. В нея невярно се твърдеше, че той иска "масова имиграция на мъже мюсюлмани в Европа".

Не-бързата“ оповестителна система на ЕС

Заплашвайки да въведе регулация, ЕС успя да убеди Google и Facebook да проверяват рекламите, свързани с изборите, на своите сайтове. Освен това двете компании, заедно с Twitter и браузъра Mozilla (на Forefox) се съгласиха да предоставят месечни сводки като част от кодекс за поведение на ЕС.

Google каза, че през февруари е засякла близо 21 000 базирани в ЕС рекламни акаунти в своята мрежа, които нарушават нейните нови правила и се опитват да подвеждат или да мамят потребителите. Само в Италия са засечени 4200. Миналата седмица Facebook закри много италиански акаунти.

Facebook работи по проверка на факти с 21 партньори на 14 европейски езика. Когато се окаже, че един сюжет е фалшив, рейтингът му в новинарската емисия на социалната мрежа се понижава, а страници, които продължават да споделят фалшиви новини, може да бъдат блокирани.

Според компанията обаче тези усилия имат своите ограничения. "Толкова много неща се споделят по Facebook всеки ден, че няма да е възможно да се проверяват фактите във всеки отделен пост", каза Антония Уудфорд, продуктов мениджър във Facebook.

В някои страни от ЕС, като Facebook, няма проверители на факти и партньорски групи на Фейсбук се оплакват от липсата на данни за резултатите от тяхната работа, особено като се има предвид, че фалшивите новини се разпространяват бързо по различни платформи и страни.

Особено уязвимо е по-старото поколение. Хора над 55 г. са най-вероятни разпространители на фалшиви новини, защото те са израснали с доверие към печатното слово и приемат печатната информация за "чиста монета", казват служители в ЕС.

Много правителства в ЕС все още не са създали свои наблюдателни постове за дезинформация. Прехвалената "Система на ЕС за бързо оповестяване", предназначена да обедини националните експерти в борбата срещу дезинформацията, се използва крайно рядко. "Тя нито е бърза, нито оповестява, нито е система", каза служител на ЕС.

ЕС все пак се надява, че едно колективно усилие най-малкото ще накара всеки, който се опитва да се намесва, да плаща по-скъпо. "Ако някой иска да го прави, то все още е възможно", каза Хели Тирма-Клар, посланик на добра воля на Естония за кибер сигурността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
emonik
преди 4 години
Демек, които и да загуби, руснаците са виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Изказването в 9 , принципно подкрепям, ама иначе статийката е пълен шит и някои реагират с право. Все пак претенциите на икон медия са големи ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Речниковият ти запас и стил на изразяване поражда известни съмнения около принадлежноста към "виcшата рacа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
*** ромска рожба.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Пропорциите на моите атрибути възпроизведоха две бели и красиви девойчета, от които имам (за сега) две унучета, демек - след мене за белата раса не остава дупка. А пропорциите на твоите, на Смарти, Стокракуса и Стоен Петрофоглу атрибути общо не стигат за едно ***, демек - нил, нула, бе напрао -4. Стават само да произвеждате течни русофобски екскременти, или казано на френски - миризлива пи кня... Вие сте биологичен брак - ше бъдете утилизирани от кафявата вълна... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Личните нападки компенсират липсата на аргументи, а вероятно и други атрибути с намалени пропорции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
"Вие" специално и по една че кия не можете да си спретнете, не ли да си върнете нещо, дето го немате по рождение, еле па война и мъжество, но можете да кляфкате русофобия в нета, докато гледате как ви я спретват и после да работите за победителите в нея. Само се молете това да са пак американците и рашките, а не новите ви тъмнокожи съграждани, които нахлуват през морето, щот тогава ше видите кон боб яде ли и гражданските свободи даденост ли са... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
А кой твърдеше, че Хилари Клинтън ще стане първата жена президент с 99% вероятност?? А срещу подобен вид фалшива новина кой и как ще се бори??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... ЕС под ръководството на леворезбосаните си "експерти", които си отгледа в безметежно самодоволство, все по-бързо и безвъзвратно се превръща в политическа плямпалница и машина за харчене на пари, а не в икономически монстър, създаващ пари, какъвто са си го представяли бащите му - великите Дьо Гол и Аденауер...Винаги съм твърдял, че дългият мир в съчетание с материално благополучие и изобилие превръщат мъжете в жени, а жените в политици... а тези дегенерирали креатури създават само парфюмирани го вна... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
analog
преди 4 години
За подпалвачите нито дума, но пък научих от статията че Facebook вече е страна от ЕС. Крайно време беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още