IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?

До 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли

10:32 | 27.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Телекомите в страната вече предлагат услуги, базирани на „Интернет на нещата“, като представят решения чрез Narrowband IoT технологията, позволявайки на машини да си говорят помежду си без човешка намеса. Вече има изградени подобни услуги като например А1 предлага решения за измерване качеството на въздуха, умно сметосъбиране, умни измервания при водоснабдяване в редица български общини. Тези решения обаче ще достигнат пълния си потенциал с наличието на по-добра и по-гъвкава мобилна мрежа както е 5G.

Логически разрези на мрежата или т.нар. Slicing

При 5G могат да се правят логически профили на мрежата или така наречения Slicing. В повечето случаи при 4G имаме една мрежа, с едни и същи характеристики, към всички услуги и клиенти. С 5G телекомите могат да създават мрежи (Slicing) с различни характеристики спрямо нуждите на бизнесите.

Нови бизнес сегменти

С развитието на „Интернета на нещата“, в съчетание със скоростта на връзката, предлагана от 5G, се очаква да възникват нови бизнес сегменти. Те ще работят по създаването на нови приложения и услуги, защото ще имат на разположение нови устройства и мрежа с нови възможности. Това от своя страна би могло да доведе и до създаване на допълнителни работни места и да генерира приходи за икономиката.

Оптимизация и управление на процесите

Мрежите от ново поколение ще осигурят на компаниите постоянен, непрекъснат достъп до бърза и надеждна интернет връзка. Това, в комбинация с възможността за обмен на големи количества информация, ще улесни въвеждането на нови и по-ефективни бизнес модели и стратегии, както и усъвършенстването на цялостната организация и управление на фирмените процеси, което от своя страна ще доведе до повишаване на ефективността на производствените процеси.

По-висока скорост на данни

Най-очевидната и може би една от най-известните ползи, които 5G мрежите ще донесат на бизнеса, е по-високата скорост на преноса на данни. Количеството данни, които компаниите генерират се увеличава експоненциално всеки ден. С 5G мрежата прехвърлянето на големи количества данни няма да е проблем. Докато максималната теоретична скорост на 4G надхвърля 100 мегабита в секунда, 5G има потенциал да достигне 10 гигабита в секунда. Това означава, че 5G може да бъде до 10 пъти по-бърз от 4G. Въпреки че реалните скорости на 5G мрежите ще бъдат по-бавни от това, чистата скорост, която 5G обещава, ще осигури огромен тласък за бизнеса.

Телемедицина

Възможностите за дистанционна диагностика и дори медицински манипулации на огромни разстояния между лекар и пациент вече не са толкова далеч в бъдещето, колкото доскоро изглеждаше. С помощта на 5G технологиите този дял от здравеопазването и медицинските грижи ще се развива и ще донесе ползи както на лекарите, така и на пациентите – ще се пестят време и средства за пътуване, повече пациенти ще могат да се възползват от консултации от водещите специалисти и т.н.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 4 години
ТИ, ПОТРЕБИТЕЛЪ, ТИ СИ СРЕЩУ 5ДЖИ КАТО МЕН?Имаш едно много силно оръжие, всъщност, единственото унищожително оръжие срещу таз *** облъчвателна система - НЕ ПЛАЩАЙ, ЗА ДА ТЕ ТРОВЪТ! Гадните мобилки прават това само и единствено за пари. не им давай твоите. нека фалират, нека пукнат, нека умрът! Бой и смърт за безжалосни гадини, унищожаващи човешкиа род кат тех!Вече си сварен, искаш да те пържат и 6 джи, саво и само да си зимаш дозата у умниот град?Е, тогава ше се наложи да направим единственото умно нещо, което може да се прави в "умен град", да не се живее в него!Мръсни *** от 5джи- ТОВА Е ВОЙНА.И ШЕ Я ВАДИМ С МОИТЕ ПАРИ, КОИТО НЕ ОТИВАТ ПРИ ВАС!ОМРЕТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
alphaomega
преди 4 години
Ето линк към проучванията и тестовете:https://***.jrseco.com/wp-content/uploads/2017-09-13-Scientist-Appeal-5G-Moratorium.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
alphaomega
преди 4 години
Написали сте за потенциалните ползи, но удобно сте спестили да напишете и за потенциалните вреди!Наскоро имаше подписка в ЕС и над 180 учени от цяла Европа се обявиха за мораториум и против въвеждането на тази технология. Имайте предвид че това не са случайни хора а все специалисти които се занимават пряко с тази област от много години. Радиолози, онколози, физици, инженери, специлисти по радио техника и електроника и др. такива. Хората са правили опити в лаборатории и са стигнали до заключението че милиметровите 5G вълни в диапазона 25GHz-300GHz имат негативен ефект върху живите организми. Като този ефект се проявява чак след продължително излагане тези вълни. Става въпрос мутации на ДНК, и нарушение на развитието и растежа на клетките. Потенциал за равитие на тумори и др. ракови и имунни заболявания.А вероятно има и много други последици които тепърва предстои да бъдат открити.А сега си представете какво става когато започнем да плуваме в тази микровълнова радиация 24/7/365....това няма да как да остане без последствия!Дори и сега много добре се знае че е вредно да се живее под голям далекопровод, или в близост до силен радиопредавател катто тези за мобилните телефони. А при 5G технология заради малката дължина на вълните броят/гъстотата на предавателите ще трябва да се увеличи значително в бъдеще за да се постигнат скоростите и параметрите които сега рекламират. То и сега имаме домашни 5G рутери ама там нещата са малко по различни. Тези рутери ползват ниско напрежение и са направени да покриват съвсем малък периметър. Въпреки това производителите на рутерите и подобните мобилни усторйтва изрично посочват че не носят отговорност за нанесени вреди. Това го казват и производителите на мобилни телефони комукационното оборудване за мобилните мрежи. Тоест те са наясно че има потенциални проблеми, но въпреки това си затварят очите защото това е бизнес за милиарди и няма как да се откажат просто ей така. Всеки може да провери за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Поредното екстра безплатно облъчване което не е пожелано. Да напомня само,че това за да работи ще трябва да има станция през 2 блока. Всеки да си прави сам сметката с какво ще го лъчат. И да вредно е. Възможно е да не си свариш яйца, но всякакви трептения извън природните действат на клетките 100% гарантирано. Те и цигарите не вредяха през 60-те години ... дори хирург излизаше от операция и палеше цигара в рекламата... но после се оказа съвсем друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
Varfor
преди 4 години
Пълни фантасмагории. Ще се промени само това, че операторите ще вдигнат още повече цените. Никой не знае с какво 5G може да е много по-полезна от 4G мрежата. В Южна Корея като от почти година има 5G мрежа на голяма част от територията да сте чули нещо невиждано досега да се е случило?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още