IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг засилва контрола си над Facebook, отстранявайки противниците си

Бордът на директорите на социалната мрежа претърпя сериозни промени в последните години

21:00 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

През миналия април Facebook разкри, че двама дългогодишни независими директори ще напуснат борда. Ставаше дума за главния изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс и Ерскин Боулс, бивш инвестиционен банкер и представител на администрацията на Бил Клинтън.

След оттеглянето си Боулс е отправил критики към ръководството на Facebook за това, че не е успяло да приеме съветите за политиките (неговата област на експертиза), коментира източник, запознат с думите му. Боулс е отказал да коментира, а говорителката на Хейстинг не е откликнала на поканата за коментар.

През октомври миналата година Facebook заяви, че Сюзън Дезмънд-Хелман, която служеше като независим директор от юни 2015 г., ще напусне борда. Facebook цитира думите ѝ, че оттеглянето се дължи на здравословни и семейни причини. Дезмънд-Хелман обаче е коментирала пред някои хора, че е напуснала Facebook, отчасти защото не смята, че бордът работи правилно, а ръководството на социалната мрежа не се вслушва в обратната връзка на борда, твърди източник на WSJ. Този месец Дезмънд-Хелмън се присъедини към борда на фармацевтичния гигант Pfizer. Когато е потърсена за коментар миналата седмица, тя е заявила, че прессъобщението на Facebook е било коректно.

Поемане на отговорност

Според запознати източници Зукърбърг е бил домакин на срещата в имението си в Хаваи с надеждата, че промяната на пейзажа може да помогне за преодоляване на напрежението. Директори и ръководители са разгледали нарастващия списък с регулаторни проблеми, включително как Facebook ще се справи със споразумението си с Федералната търговска комисия, което включва сложни изисквания. Обсъдили са стратегията на компанията, културата и управлението. Някои са напуснали срещата с усещането, че нещата могат да се подобрят, твърди един от източниците.

Но при обявяването на финансовите резултати месец след това Зукърбърг изглежда беше приключил с извиненията. В миналото Facebook не е изказвала ясно вижданията си, „защото се притеснявахме да не обидим някого“, коментира той. „Целта ми за следващото десетилетие не е да бъда харесван, а да бъда разбран“.

Зукърбърг се нуждае от повече подкрепа от борда. Той се бори с един от най-дълго служещите директори, светилото в сферата на рисковия капитал Марк Андресен, твърдят източници, запознати с въпроса. Докато Facebook е работила по споразумението с търговската комисия, двамата са били в ожесточен спор, посочва източник. Андресен е изразил недоволството си пред няколко души за това дали Facebook ще бъде в състояние и ще поиска да спази условията. Андресен дори е обмислял напускане на борда според източник. Говорителката му е отказала да коментира въпроса. Според говорителка на Facebook Андресен никога не е поставял под въпрос способността на компанията да спази споразумението си с комисията.

През февруари Зукърбърг си доведе повече подкрепа в борда, добавяйки към него дългогодишния си приятел Дрю Хюстън, 37-годишният главен изпълнителен директор на компанията за облачен софтуер Dropbox. Предишната пролет Зукърбърг привлече Пеги Алфорд, директор на PayPal Holdings, който е работил за него като главен финансов директор на Chan Zuckerberg Initiative. Говорител на Хюстън е отказал да коментира, а Алфорд не е отговорил на запитванията.

Когато коронавирусът засегна САЩ, Зукърбърг побърза да мобилизира Facebook, свиквайки среща на 2 март, на която извика висшите мениджъри, за да обсъдят как компанията да отговори на случващото се.

Последна актуализация: 22:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още