IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложенията за овладяване на пандемията се оказаха изпълнени с проблеми

Правителствата бързат да ги поправят, но се сблъскват с критики на няколко фронта

09:30 | 12.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Както приложението в Индия, и това в Норвегия събира непрестанно информация за местонахождението и я изпраща до база данни на правителството, в която тя се анализира. Някои други страни имат различен подход – такъв, че личните данни на потребителите се обработват на личните им устройства, където правителствените агенции не могат да получат достъп до тях.

Гън Пеги Кнудсен, заместник-директор в Норвежкия институт за обществено здраве, твърди, че анализирането на данни от такива приложения е помогнало на агенцията ѝ да разбере ефективността на мерки, като блокадата и социалното дистанциране. 

Но норвежки технологични експерти скоро започнаха да предупреждават, че данните за местонахождението и социалната близост от приложението потенциално могат да бъдат използвани за по-притеснителни цели, като проследяване на целите социални мрежи на хората. Критиците твърдят още, че агенцията за обществено здраве използва личните данни на потребителите за свои собствени цели, без да получава необходимото съгласие за всичко това.

През май, след като посъветваха правителството да направи някои промени, над 300 норвежки технологични експерти и такива по сигурността публикуваха общо изявление в Medium, с което предупреждават, че приложението може да доведе до „безпрецедентен шпионаж“ на населението.

През юни Норвежката служба за защита на данните заяви, че временно ще забрани софтуера, тъй като той събира много повече данни, отколкото е необходимо за работата му. Здравните власти след това изтриха личните данни на потребителите и временно деактивираха приложението.

Кнудсен коментира, че ходът може да направи Норвегия не толкова подготвена за следващата вълна от случаи на Covid-19.

“За демокрацията е добре да имаме голям дебат кога събираме такъв обем от данни“, посочва той. „Но съм изненадан, че критиците, предимно технологични хора в Норвегия, се фокусират твърде много върху неприкосновеността, а не върху това как да се справим с публичното здраве по време на епидемията на коронавируса“.

През юни норвежкият парламент поиска здравните власти да разработят функция за изрично искане на съгласие от потребителите – едно за следене във връзка с вируса и друго за събиране на данни. Когато регулаторът по опазването на данните тази седмица наложи временна забрана на приложението, той заяви, че здравните власти не са доказали неговата полезност и не са позволили на хората да контролират начина, по който се ползват данните им.

Страните с по-контролиращи приложения може да не откликнат в такава степен на опасенията за неприкосновеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Ако помислите малко - каква злоупотреба може да извърши китайски или корейски хакер с данните за местоположението на катарска домакиня?Злоупотребата ще дойде от вълците които карат овцете сами да си инсталират шпионската програма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още