IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Bytedance за щатската TikTok включва и IPO

Според ревизираните условия новата TikTok Global ще има независим борд на директорите, одобрен от щатското правителство

08:46 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Bytedance се опитва да спечели одобрение от САЩ за трансакция с Oracle, която би оставила компанията майка със седалище в Китай с мажоритарна собственост на TikTok.


Всяка една сделка трябва да бъде одобрена както от Тръмп, който все още може да отхвърли трансакцията, така и от китайското правителство. Малко вероятно е Китай да се противопостави на споразумение, което не включва трансфер на технологията на ByteDance, особено ако китайската компания майка запази мажоритарния контрол над TikTok, пояснява друг източник, близък до преговорите. 



Джаред Къшнър – зетят на Тръмп и старши съветник на Белия дом, е запознат с преразгледаните условия, но не е прегледал подробно последните подробности и не е преценил дали Тръмп трябва да се откаже от сделката, казва човек, запознат с въпроса.



Белият дом, финансовото министерство и TikTok отказват коментар.

Говорител на китайското външно министерство призова САЩ да „осигурят отворена, справедлива, справедлива и недискриминационна бизнес среда за чуждестранни компании, работещи в САЩ“ по време на брифинг. Медоус заяви по-рано в четвъртък, че е загрижен, че офертата на Oracle за TikTok може да бъде „преопаковане“, което няма да отговаря на целите на президента.

„Все още разглеждаме потенциалните подробности за сделката и дали тя отговаря на минималните условия за национална сигурност, на условията на американския интерес“, каза Медоус. „Голямото ми притеснение е, ако всичко, което правим, се окаже просто преопаковане и компанията остане управлявана предимно от китайско правителство компания. А това не бе първоначалната цел, която президентът очерта”.


Според плана Oracle ще придобие миноритарен дял в новосформирания TikTok, който ще бъде със седалище в САЩ с независим борд на директорите, одобрен от правителството на САЩ.

Новите условия, предназначени да защитят данните на американските граждани, включват 20 страници с подробни разпоредби относно данните и националната сигурност. При тези условия бордът на директорите ще трябва да се състои изцяло от граждани на САЩ и ще включва и комитет за национална сигурност.


Този орган ще бъде ръководен от американски експерт по сигурността на данните, който ще бъде основният контакт с Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ. Предишните условия не включваха нищо за сформирането на този орган.


Условията на предложената сделка ще дадат на Oracle пълен достъп до изходния код и актуализации на TikTok, за да се гарантира, че няма задни врати, използвани от китайската майка на компанията за достъп до данните за 100 милиона американски потребители на приложението за споделяне на видео, съобщи Bloomberg.

Най-малко трима акционери в китайската компания майка на TikTok - General Atlantic, Sequoia Capital и Coatue Management - ще вземат участие в новата компания.


Walmart Inc., която преди това си партнираше с Microsoft Corp., за да отправи оферта за американския бизнес на TikTok, продължава да се интересува и от инвестиции и може да се окаже с място в борда, твърди един от хората. В лицето на Oracle, Walmart и продължаващото участие на съществуващите американски инвеститори новата компания TikTok Global ще има силен контингент от американски инвеститори, твърдят някои от хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още