IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се подготвя за най-значимото си събитие от години

Очаква се компанията да представи четири нови модела iPhone и редизайн на устройствата

12:58 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Различен вид 5G

На поканата за предстоящото събитие Apple беше написала „Hi Speed”, което подсказва за по-бързите скорости на мрежата, обещани от 5G телефоните.

От години инвеститорите и анализаторите се надяват, че 5G iPhone ще представлява голямо подобрение и ще предизвика голяма вълна от продажби не само за Apple, но и за производителите на чипове като Qualcomm, и за телекомите като Verizon и T-Mobile в Съединените щати, които залагат много на 5G.

Но някои лидери от индустрията са предпазливи. Така например главният изпълнителен директор на AT&T Communications Джеф Макълфреш коментира пред CNBC през септември, че не вярва, че ще има „масово събитие“.

Ефектът би могъл да бъде частично заглушен заради трите различни варианта на 5G, свързани с факта, че все още няма единни стандарти за мрежата.

Потребителите няма да знаят до премиерата на 13 октомври коя от версиите на 5G ще поддържат новите устройства на компанията.

По-късен старт на продажбите

През лятото главният финансов директор на Apple Лука Маестри  заяви, че очаква новите модели iPhone да се появят на пазара „няколко седмици по-късно“ от традиционните си септемврийски пазарни дебюти.

Възможно е някои модели да започнат да се продават скоро след събитието, докато при други да отнеме повече време, докато се появят по щандовете. Това може да се дължи на предизвикателствата в проектирането и производството на милиони устройства по време на пандемията. Миналата година десет дни деляха събитието от началото на продажбите на iPhone.

Точното време на излизане на пазара на телефоните е важно, защото първото фискално тримесечие на Apple започна на 27 септември. В последните 10 години някои нови модели iPhone се продаваха в рамките на целия фискален период, но тази година това няма да бъде възможно.

Броят на седмиците от тримесечието, в които новите смартфони ще се продават, могат да повлияят на представянето на Apple в ключовия празничен период, когато хората по света купуват iPhone и други продукти за коледни подаръци.

Времето на пускане на iPhone може да подскаже и кои модели могат да имат по-малко доставки – проблем, който инвеститорите следят внимателно, за да се опитват да прогнозират средните търговски цени за тримесечието, което пък е свързано и с приходите.

Още нещо

Поканата на Apple предполага, че събитието ще продължи два часа, което е доста дълго време за обсъждане на телефоните. В миналото компанията обичаше да подсказва за „още нещо“ в края на събитията си, когато обявяваше цяла нова продуктова категория.

Тази година вероятно това ще са аудио продуктите. Анализаторът на Apple Мин-Чи Куо по-рано тази година прогнозира, че Apple работи по безжични слушалки, покриващи ухото, които ще носят нейна собствена марка, а няма да са на Beats. Освен това се очаква по-малък и по-евтин вариант на колонката HomePod. Сегашната версия струва 299 долара.

По-евтините колонки ще направят HomePod по-конкурентен на колонките с гласовия асистент Alexa на Amazon, които често струват под 100 долара.

За всичко това предполага и фактът, че Apple спря да продава слушалки и колонки на трети страни в собствения си онлайн магазин. Това се случи миналия месец и повтаря ходове, които компанията е правила и в миналото, преди да пусне свои нови продукти.

По-рано тази година Apple заяви, че компютрите Mac с нейни собствени чипове ще започнат да се продават преди края на годината. Сегашните модели използват чипове на Intel. Но тези компютри едва ли ще бъдат обсъдени на утрешното събитие, пише Bloomberg. Вместо това Apple може да запази новините за ноемврийска премиера, която да е третото есенно събитие на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още