IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това е светът на Google и ние живеем в него

Прекарваме часове на ден, комуникирайки си с Google, дори и да не го осъзнаваме

09:30 | 24.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Реклами навсякъде

Когато сърфираме в мрежата, вероятно се докосваме до Google, без дори да го осъзнаваме. Това е така, защото повечето уебсайтове, които посещаваме, включват рекламните технологии на Google, които следят какво правим. Когато заредим страница, ни се показва реклама, предоставена от Google, а компанията записва в кой уебсайт е заредена тя, дори и да не сме кликнали на нея.

И познайте какво, повечето реклами, които виждаме, идват от Google. Миналата година компанията и Facebook обраха 59% от разходите на бизнеса за дигитална реклама, сочи проучване на eMarketer. Google доминира 63% от този лъвски пай.

Рекламните технологии на Google включват и невидим код за анализ, който върви на заден план при много от уебсайтовете. Около 74% от сайтовете, които посещаваме, ползват Google Analytics според DuckDuckGo. Така че даваме още повече данни на Google, често без да го знаем.

Телефони и компютри

Да започнем с Android, най-популярната мобилна операционна система в света. Хората, които имат устройства с Android, немиуемо свалят приложения от магазина Google Play.

Android включва собствените приложения на Google за карти и имейл услуги. Гласовият асистент на Google също е част от устройствата с тази операционна система.

Дори и да притежавате iPhone на Apple, Google пак е навсякъде.

Тя е търсачка по подразбиране в браузъра на iPhone Safari още от 2007 г. Gmail е най-популярната имейл услуга в света, с над 1,5 млрд. потребители. И успех в намирането на услуга, различна от YouTube за гледането на видеа за готвене и музика на телефона ви.

В действителност Google притежава 10 от 100-те най-сваляни приложения в Google Play и App Store според App Annie.

Извън смартфоните Google е доминираща сила и при персоналните компютри. Според Net Market Share над 65% от нас използват уеб браузъра Chrome. Училищата в САЩ избраха да работят с Chromebook, евтините персонални компютри, които ползват операционната система на Google.

Онлайн видео

YouTube е най-голямата платформа за видеа. Точка. Около 215 млн. американци гледат YouTube, прекарвайки средно по 27 минути на ден в сайта. За сравнение само преди няколко години бяха 22 минути според eMarketer.

Друг начин, по който можете да гледате видеа в Google, е през вашата YouTube TV, стрийминг услуга, която предлага и пакет телевизионни канали. YouTube TV, която се появи през 2017 г., има над 2 млн. потребители за миналата година според Google.

В дома и отвъд него

Ако наскоро сте си купили свързано с интернет устройство за дома, има голяма възможност Google да стои зад него. В крайна сметка компанията предлага Google Home, една от най-популярните умните колонки, ползваща Google Assistant, и притежава Nest – бранд за умни домове, който свърва камери за сигурност, аларми за дим и термостати.

Често си общуваме с Google, дори когато използваме приложение, което привидно няма връзка с нея. Това е така, защото Google предоставя на други брандове облачна инфраструктура или сървърна технология, която ни позволява да стриймваме видеа и сваляме файлове.

Дори Уайнберг, който се е отказал от Google, твърди, че не може да се откъсне от услугите ѝ напълно. По думите му той все пак понякога гледа видеа от Google, когато няма друга алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още