fallback

Европа влиза в битка за "технологичния си суверенитет"

Старият континент се подготвя за действие, за да намали зависимостта си от САЩ и Китай

16:38 | 10.03.21 г. 12

Европейският съюз инвестира милиарди евро в технологии, за които вярва, че ще бъдат фундаментални за засилването на своя технологичен суверенитет и намаляването на зависимостта си от САЩ и Китай, пише в свой анализ CNBC.

The Fraunhofer Institute, германска държавна агенция за проучвания, определя технологичния суверенитет като възможността на една държава „да предоставя технологии, които смята за критични за благосъстоянието, конкурентоспособността и възможността за действие, и да може да ги разработва или набавя от други икономически области, без едностранна структурна зависимост“.

В момента Европа е силно зависима от технологии, които идват от други места, но лидерите на континента искат да променят това.

„Засилването на дигиталния суверенитет на Европа е ключов компонент от нашата дигитална стратегия“, коментира говорител на Европейската комисия пред CNBC. „Европа може да играе водеща роля на световната сцена, когато става дума за технологии“.

Въпреки това в момента Европа изостава по отношение на критична технологична инфраструктура, като чиповете и изключително бързите телекомуникационни мрежи.

Компании като Cisco в САЩ и Huawei в Китай изградиха основите, на които лежи интернетът за над 700-те млн. души в Европа. Чиповете до голяма степен идват от производители като Nvidia, Qualcomm и Intel, които са от САЩ, от китайската Foxconn, от южнокорейската Samsung или от тайванската TSMC.

Отвъд това на онлайн пазара лидери са американски и китайски интернет платформи – Google, Facebook, Instagram и TikTok имат стотици милиони потребители от Европа, споделящи лични данни с тези компании в огромни мащаби.

„Страните са загрижени, че технологиите позволяват на чужди сили да ги доминират по всякакви начини“, коментира Абишур Пракаш, специалист по геополитика в Center for Innovating the Future – базирана в Торонто консултантска компания. „Ето защо правителствата гледат на технологиите с нов поглед“.

Нарастващо напрежение

Продължаващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай не остава незабелязано от европейските лидери.

През последните няколко години Съединените щати подеха битка срещу Huawei, една от най-големите китайски технологични компании, като призоваха други страни по света да я бойкотират. САЩ обвиняват базираната в Шънджън компания за създаването на задни вратички в оборудването ѝ, които могат да бъдат използвани от Китайската комунистическа партия за шпионаж. Huawei многократно отрече тези обвинения.

При управлението на Доналд Тръмп Вашингтон постави в черния си търговски списък десетки други китайски технологични компании, включително производителя на дронове DJI. Междувременно Пекин от години блокира американски платформи като Google, Facebook и Twitter.

„С оглед на нарастващото напрежение между Съединените щати и Китай, Европа няма да бъде просто страничен наблюдател, нито пък бойно поле“, коментира през юли еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Брьотон. „Време е да вземем съдбата си в свои ръце. Това означава още идентифицирането и инвестирането в дигиталните технологии, които ще подчертаят нашия суверенитет и нашето индустриално бъдеще“.

Технологичният анализатор Бенедикт Евънс, бивш партньор в компанията за рисков капитал Andreessen Horrowitz, коментира, че технологичният суверенитет, що се отнася до Китай и Запада, е нещо интересно и важно. „Вашата верига на доставките е в една неприятелска страна и двете страни са притеснени за това“, коментира той. „Разликите между САЩ, Великобритания и Европейския съюз не ми се струват като нищо повече от популистко ръкомахане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
fallback