IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа влиза в битка за "технологичния си суверенитет"

Старият континент се подготвя за действие, за да намали зависимостта си от САЩ и Китай

16:38 | 10.03.21 г. 12
<p>
	<em>&bdquo;Време е да вземем съдбата си в свои ръце&quot;, заяви&nbsp;еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Снимка:&nbsp;Alexandros Michailidis/Bloomberg</em></p>

„Време е да вземем съдбата си в свои ръце", заяви еврокомисарят по въпросите за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Снимка: Alexandros Michailidis/Bloomberg

Големи инвестиции

След речта на Брьотон Европа обяви плановете си да инвестира милиарди в технологии, вариращи от чипове до нова телекомуникационна инфраструктура, с идеята, че тези технологии могат да помогнат за развитието в други области, като изкуствения интелект.

„Дигиталният суверенитет на Европа почива на три стълба: изчислителна мощ, контрол на европейците върху техните данни и сигурна свързаност“, обяви говорител на Европейската комисия. „За тази цел трябва да се засили способността на Европа да проектира и произвежда най-мощните процесори в света, да се създадат иновативни европейски облаци, които гарантират безопасността на данните, а правителствата, фирмите и грацданите трябва да имат достъп до високоскоростни и сигурни широколентови мрежи“.

Чиповете се ползват в коли, телефони, високопроизводителни компютри, системи за отбрана и изкуствен интелект, но на Европа се падат под 10% от глобалното производство, въпреки че има ръст спрямо 6-те процента пет години по-рано. Европейската комисия иска да увеличи този дял до 20% и планира да инвестира 20-30 млрд. евро, за да изпълни това.

Когато става дума за свързаност, ЕК иска 100% от европейското население да има достъп до скорост на сваляне от 1 гигабит в секунда. Средните скорости в момента са под 100 мегабита в секунда. Континентът започва да се подготвя за 6G и иска да използва сателити, за да разпространява интернет на континента.

Брьотон и заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер включиха тези цели в новия план „2030 Digital Compass”, който има за цел да превърне дигиталните амбиции на ЕС до 2030 г. в „конкретни планове“.

Освен това посочиха, че искат Европа да изгради първия си квантов компютър в рамките на следващите пет години.

„Като континент Европа трябва да се увери, че нейните граждани и компании имат възможност да избират между изключителни технологии, които ще направят живота им по-добър, по-сигурен и дори по-зелен, при условие че имат и уменията да ги използват“, коментира Брьотон в изявлението си.

„По този начин в света след пандемията ще оформим заедно устойчива и дигитално суверенна Европа“, допълва той. „Това е Дигиталното десетилетие на Европа“.

Разделянето на света

Европейската комисия настоява, че технологичният суверенитет не е за „изолирането“ на Европа, а за това регионът да защити стратегическите си интереси и да бъде твърда по отношение на своите ценности.

„Става въпрос за защитата на нашите компании от хищнически и понякога политически мотивирани чуждестранни придобивания“, коментира Брьотон. „И става дума за разработването на правилните технологични проекти, които могат да доведат до европейски алтернативи в ключови стратегически технологии“.

През последното десетилетие Европа загуби някои от най-големите и най-важните си технологични компании заради американски и китайски гиганти. Лондонската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind беше продадена на Google през 2014 г. за около 600 млн. долара, а дизайнерът на чипове Arm беше купен от японската SoftBank през 2016 г. В момента SoftBank се опитва да продаде Arm на американския гигант в областта на чиповете Nvidia за 40 млрд. долара, твърдят източници. Според критици тази сделка значително ще намали конкуренцията на пазара.

На други места в Европа Apple придоби част от Dialog Semiconductor, германска компания за чипове, в рамките на споразумение за около 600 млн. долара. PayPal пък купи шведския стартъп за разплащания iZettle за 2,2 млрд. долара.

Но Пракаш от Center for Innovating the Future твърди, че светът ще стане по-разделен, тъй като страните се стремят към технологичен суверенитет.

„Тъй като повече правителства използват технологии, за да си върнат контрола, в крайна сметка ще „ограничат“ отношенията си с останалия свят“, посочва той и допълва, че „страните ще предприемат действия една срещу друга по такъв начин, който ще направи света по-разпокъсан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
имаш точка, да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Първо в Китай нищо не се измисля, там се краде и копира.Второ, разбираш ли за коя иновация говорим - за съществено новото, а не за имитации на съществуващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Добре.Съгласен съм.Не трябва да се инвестира във вече работещи идеи.Няма да е европейски фейсбук. Ще е европейски мейсбук.комПо принцип може и да е китайски, но задължително трябва да го ребрандираме.. ако е в китай не се брои са измислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Не мисля, че е редно да обвиняваш само ЕС за това. Когато кажеш на местните - дайте да копаем за руда/нефт/каквото си човек иска, се започва как това щяло да трови почвата, водите и тн., ами няма как и вълкът цял и агнето сито. Всяка такава дейност носи и негативи и в Европа (не само в България) нещата са - който почнал, почнал, останалите да го духат.Примерно с шистовия газ бе същата история - едни проучвания, забрана да се копае и до там. Поне и там не сме сами - https://static.dw.com/image/18589751_403.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Проблемът не е в парите, а в консерватизма на европееца. Просто тук фондовете се занимават с глупости и административни алабализми, ограничения и тн., вместо да се насочат към иновацията.А и, в интерес на истината, не търсят истинската иновация, а копия на вече измислени неща.Веднъж бях на сбирка на "ангели", т.е. ранни малки инвеститори, имаше презентация на различни стартъпи. Нашите убавци отидоха точно при тия, дето вадеха местни имитации на разни неща, никой не отиде при иноваторите, а имаше такива. Такъв е манталитета - "бе да не се прецакаме много, а и тва вече работи, дребно е, *** може да изкараме някоя стотинка"... Англия нива над континентална Европа, но и те много, ама много след САЩ. Затова всички нови неща идват през океана, мисленето е различно.Тук можем да хванем и подобрим нещо, ама да измислим - не. За съжаление.С мислене на последовател човек НИКОГА няма да стане водещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Абажур Пракаш.. ловя бас, че е тъмно зелен.Иначе аз лично нямам търпение да изгрее европейския фейсбук, за да си направя профил там и след експорт на профила от американския, да си го импортна в европейския.. Малко ми е тъжно разбира се, че facebook.eu е собственост на американския, но съм сигурен, че по геополитически причини това може да се промени.. просто ще се помолим на марк.wtf..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
нас ше ни обуят с още по-високи и нови данъци и такси ... прогресът искал жертви , глобализмът тоже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Европа влиза в битка за "технологичния си суверенитет" На украински звучи така: А нас то за шо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
бе ти не живееше ли в отделна "умна" къща , далеч от простолюдието ... инак аз на село мога да си позволя "лукса" за който ти мечтаеш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Да. И между другото, в момента УК е магнит за рискови инвестиции в Европа.През миналата година британските хайтек стартъпи са привлеки над 15 млрд долара рисков капитал ,което е повече от цялата останала част от Европа,взета заедно и са създали 7 хайтек еднорога-стартиращи компании с над 1 млрд $ оценка.https://***.theguardian.com/business/2020/dec/29/uk-tech-firms-record-15bn-venture-capital-funding-unicorns-2020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още