IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia се завръща в 5G битката

Преструктурирането на бизнеса, което прави Пека Лундмарк, вече дава плодове

15:41 | 27.07.21 г.
<p>
	Пека Лундмарк. <em>Снимка:&nbsp;Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

Пека Лундмарк. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Миналата седмица, в рамките на втората фаза на 5G внедряването от China Mobile, пазарният дял на Ericsson спадна от над 11% до 2%, а Nokia спечели първата си сделка в Китай за 5G с 4% дял с договор за 6 млрд. долара, твърдят източници.

Освен това се очаква да спечели част и от предстоящите договори с China Unicom и China Telekom за сметка на Ericsson, след като миналата година не успя да постигне особен напредък на най-големия пазар на 5G в света.

„Ключът беше в предприемането на правилните действия за поправяне на онова, което ги накара да изостанат в 5G”, коментира Марк Кеш, анализатор на Morningstar. „Смятам, че отпечатъкът на Пека вече се усеща в организацията и очевидно той се справя добре“.

Миналата година цената на акциите на Nokia нарасна с около 30%, а тази на Ericsson – само с 2% за същия период.

Вътрешни за компанията хора твърдят, че работните отношения на Лундмарк с председателката Сари Балдауф са помогнали за стабилността на фирмата, след като няколко от висшите мениджъри напуснаха компанията по време на преструктурирането в първите месеци от встъпването в длъжност на новия изпълнителен директор. Същевременно Лундмарк си спечели по-широка подкрепа за генералните промени в Nokia.

Той и Балдауф са работили дълго заедно, включително наскоро в същите роли във Fortum.

Геополитически спорове

Но не всичко протича съвсем гладко.

Въпреки че Nokia, Ericsson и Huawei в момента са единствените компании, които предоставят пълни 5G мрежи, американското правителство вече говори за нов, по-отворен подход, позволяващ на мобилните оператори да смесват и да съчетават оборудването от различни доставчици. Това може да даде на американските компании по-голям пазарен дял.

Китай обаче е доста по-напред от другите страни, що се отнася до внедряването на 5G. Договорът на China Mobile за около 500 хил. базови станции включва повече от всичките 5G базови станции в Европа в момента.

Nokia може да преодолее настоящите препятствия, които Ericsson има в страната, докато Huawei заяви, че законът, одобрен от Финландия, който позволява на властите да забраняват телекомуникационно оборудване от съображения за националната сигурност, е по-реалистичен подход, отколкото фокусирането върху конкретни доставчици.

Но някои анализатори предупреждават, че присъствието в Китай може да повлече надолу маржовете на Nokia, а всякакви нови геополитически спорове могат да доведат до значителна загуба.

Кимо Стенвал, анализатор на OP Markets, също коментира, че обновената прогноза на Nokia вероятно ще вземе предвид глобалния недостиг на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още