IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички

Технологичните милиардери се надпреварват да инвестират в компании, борещи се с остаряването и болестите, свързани с него

08:42 | 27.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Джон Кроукрофт, професор по компютърни науки в Университета на Кеймбридж, твърди, че е по-добре те да насочат милиардите си в технологии за смекчаване изменението на климата, вместо към изследвания за дълголетие.

„Малко е безсмислено да живееш вечно на една умираща планета“, коментира Кроукрофт.

Но Талин твърди, че смята усилията на технологичните милиардери в подкрепа на изследванията на дълголетието за „похвални“. „Мисля, че като цяло не е справедливо да се изправят добри каузи едни срещу други в един свят, в който повечето ресурси се губят за морално незначителни и дори осъдителни неща“, посочва той.

Милиардерите преследват безсмъртието

Безос, вторият по богатство в света след Илон Мъск, инвестира част от своите 199 млрд. долара в нов стартъп за „подмладяване“, наречен Altos Labs, сочи статия в MIT Technology Review, публикувана по-рано този месец.

Стартиращата компания, която се бори с остаряването, се стреми към разработването на технология за биологично препрограмиране. Фирмата е подкрепена и от руско-израелския рисков инвеститор Юри Милнер, който натрупа богатство като ранен инвеститор във Facebook.

От своя страна, основателят на Oracle Лари Елисън дари повече от 370 млн. долара за проучвания на стареенето и болестите, свързани с него, според The New Yorker.

Междувременно основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж помогнаха за създаването на Calico – тайна компания, която проследява мишки от раждането до смъртта, с надеждата да намери маркери за заболявания като диабет и болестта на Алцхаймер, пише The New Yorker. Calico е част от Alphabet, холдинговата компания, която притежава Google.

Един от най-големите застъпници на удължаването на живота сред технологичните милиардери, е Питър Тийл, съоснователят на PayPal и Palantir, който подкрепи кампанията за Доналд Тръмп за президент през 2016 г.

През 2006 г. той дари 3,5 млрд. долара, за да подкрепи изследванията срещу стареенето, чрез фондацията Methuselah Mouse Prize. „Бързият напредък в биологичната наука предсказва съкровищница от открития през този век, включително драстично подобрено здраве и дълголетие за всички“, коментира по това време Тийл. Той увеличи инвестицията си във фондацията до 7 млн. долара до 2017 г. според Time.

The New Yorker пише, че Тийл и Безос са инвестирали в базираната в Сан Франциско Unity Biotechnology – компания, за чиито основатели се твърди, че искат да „изпарят една трета от човешките заболявания в развития свят“.

Акции за удължаване на живота?

От другата страна на Атлантическия океан през септември миналата година британският милиардер Джим Мелън заяви, че планира да направи компанията си за удължаване на живота Juvenescence публична през следващите 6 до 12 месеца.

Това още не се е случило, но Juvenescence продължава да инвестира в множество терапии против стареене, които според компанията имат потенциала да удължат човешкия живот.

Една от тези инвестиции е Insilico Medicine, която има за цел да използва изкуствен интелект за разработване на лекарства. Juvenescence е подкрепила и AgeX Therapeutics, базирана в Калифорния фирма, която се опитва да създаде стволови клетки, които могат да регенерират старееща тъкан, както и LyGenesis, която иска да разработи технология, използваща лимфните възли като биореактори за възстановяване на заместващи органи.

Други милиардери, включително Майк Канън-Брукс, съосновател на австралийската софтуерна фирма Atlassian, и основателят на NEX Group Майкъл Спенсър, са инвестирали в Juvenescence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ако това стане, ще има контрол на раждаемостта със сигурност! Няма друго решение към момента, но пък трябва да стане ако искаме да летим в космоса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Стремежът на Силициевата долина към вечен живот може да облагодетелства всички А дано, ама НАДАЛИ !! Даже тотално никс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Като цяло едни хора с пари, са се загрижили, да не умрат твърде рано, че да могат да си харчат парите още дълги години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
oio
преди 2 години
Само това остава да се удължава продължителността на живота. На никой не му трябва подобно нещо, защото всеки мислещ човек разбира че това е пътя към ада. Сега населението на земята е 7 и нещо милиарда, ако живеем двойно повече ето ти 15 милиарда, ако заради дългия живот хората имат повече деца става нещо експоненциално, щото и детитата ще имат детита ...А ресурсите и сега им се вижда края. Реално, никой няма нужда от толкова огромно население на земята, но въпреки всичко то нараства, особено при по-необразованите народи, свикнали да имат по 4-5 деца, че като умрат 2-3 да останат пак толкова, но вече не умират толкова заради медицината. Не става така, не може хем вечен живот, хем неограничен брой деца, или едното или другото трябва да се избере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още