IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за Facebook: лавина от кризи

С преименуването си компанията се опита да замете под килима купищата си гафове

12:05 | 26.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Къде е решението?

След като позволи на Facebook и други технологични компании да растат безпроблемно толкова време, днес властите трудно ще намерят път към лесното отнемане на позиции. Атаката обаче трябва да бъде от няколко страни. Както сподели един от акционерите във Facebook пред CNN тази година, докато рекламодателите и потребителите не започнат повсеместно да напускат Facebook, малко неща биха се променили.

Както виждате и от графиката, цената на акциите на Facebook не пое главоломно надолу предвид всички ужасни разкрития за Зукърбърг и екипа му. Напротив, продължава да расте.

Но има голям шанс Facebook тепърва да започне да усеща отлива на потребители, тъй като младите все повече предпочитат платформи като TikTok и смятат Facebook за скучно място за възрастни.

Facebook Facebook

Графика: Bloomberg

Неочакваното ребрандиране

На 28 октомври Марк Зукърбърг щастливо обяви от компютърните ни екрани, че компанията му официално променя името си на Meta Platforms, което не само роди множество шеги онлайн, но и много опасения.

Meta иска да бъде главно действащо лице в метавселената – дигитална среда, в която хората ще си общуват в бъдеще, ще се забавляват в нея, ще пътуват чрез нея, ще пазаруват и дори ще работят. Идеята все още звучи много футуристично, но за да си дадем сметка колко много залага Facebook на нея, трябва да кажем, че компанията придоби правата върху търговската марка Meta Financial за цели 60 млн. долара.

И отново през усмивка Зукърбърг не спира да казва на света, че основната мисия на компанията му е да свързва света чрез нови технологии, чрез безкрайни иновации. Онова, което няма да прочетете в профила му в социалната мрежа, нито ще чуете в някое от изказванията му, е каква ще бъде цената за потребителите за постигането на амбициозните цели на интернет гиганта. Посланието му е, че „метавселената е новият фронт в социалното свързване“, а не, че този път компанията наистина ще се постарае да направи платформа или среда, която да е безопасна за нас и за децата ни.

Обръщането на нова страница с плановете за метавселената по-скоро изглеждаше като голямо замитане на много стари проблеми под килима. Обещанията за преживяване на ново ниво не носят гаранция, че това преживяване ще ни донесе истински позитиви.

Онова, което Facebook не научи за поредна година, е, че кризите се преодоляват не със замитане набързо, а с истински категорични действия. Иначе става все по-трудно да повярваме на една компания, която трови психиката на децата, гледайки смело в светлото бъдеще. Тази лицемерна позиция на Facebook, или по-правилно вече Meta, пролича максимално през 2021 г. А ние нямаме никаква гаранция, че проблемите с насилието, дезинформацията, нереалистичния образ на жените във виртуалното пространство, политическата намеса и още куп други неща няма да заемат удобни места и в метавселената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
С цветя и берекет, фалит и разпад им желаем навред !! ЧНГ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още