fallback

Продажбите на чипове ще нараснат с близо 10% през 2022 г.

За първи път те могат да преминат границата от 600 млрд. долара, сочи нов доклад

15:47 | 03.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател

Производителите на чипове бяха очевидните победители от пандемичната ера, а набраната инерция в сферата на полупроводниците ще се запази и през 2022 г., сочи доклад, публикуван днес от Euler Hermes, пише CNBC.

“Сегашният полупроводников цикъл работи на пълни обороти, откакто индустрията излезе от най-лошата си рецесия през 2019 г.“, посочват анализаторите от Euler Hermes.

Очаква се продажбите на чипове да нараснат с още 9% през 2022 г. и да преминат границата от 600 млрд. долара за първи път, прогнозират анализаторите. Миналата година индустрията записа 26% растеж до 553 млрд. долара.

Продължаващият с месеци недостиг на полупроводници по време на пандемията засегна широк спектър от индустрии – от автомобилната до тази за гейминг конзоли – след като производителите на чипове се бориха да отговорят на безпрецедентното търсене, докато световната икономическа активност се възстановяваше от кризата с Covid-19.

Въпреки че големите производители на чипове като TSMC вече обявиха, че планират да увеличат капацитета си, обичайно са нужни години преди това да стане факт. Листнатите в Тайван акции на TSMC вече повишиха стойността си с повече от 80% за близо две години.

Три фактора тласнаха нагоре продажбите до този момент според анализаторите от Euler Hermes:

  • Търсенето: „Необичайно силното търсене“ на потребителска електроника, като персонални компютри и смартфони;
  • Цените: Увеличението на цените заради недостатъчните доставки и динамиката на търсенето'
  • Подобрен продуктов микс: Допълнителното подобрение на продуктовия микс при полупроводниците в резултат на появата на по-скъпи и по-нови поколения чипове.
  • Рискове пред сектора за чипове

    Поглеждайки към новата година, анализаторите твърдят, че същите тези пазарни двигатели се очаква да отслабват, докато растежът на търсенето се нормализира, а новият производствен капацитет заработи по-ускорено.

    В допълнение анализаторите идентифицират четири риска пред сектора за полупроводници:

  • Хардуерните продажби (на продукти като компютри и телевизори) да поемат по-голям от очакваното удар от нормализирането на търсенето след силния растеж през 2020 и 2021 г.;
  • Търсенето на чипове да бъде засегнато от продължителен период на замразяване на производствената активност, докато продължават проблемите с доставките заради пандемията;
  • „Застой“ между Китай и САЩ в тяхната битка за технологично надмощие, като все още са в сила рестрикциите за китайски компании да купуват ключови американски технологии и оборудване за производство на чипове;
  • „Зачестяване на необичайно неблагоприятни климатични събития“, което се оказва основно предизвикателство пред сектора за чипове, разчитащ на оптималното използване на капацитета за своята рентабилност.
  • Очаква се няколко фактора да „зададат тона за 2022 г.“ в сектора за полупроводници според Аурeлиен Дютоа, секторен съветник за технологии и търговия на дребно в Euler Hermes.

    Отвъд нормализирането на търсенето в области като компютрите и сървърите, Дютоа идентифицира фактори като „непредвидими и случайни събития“, които могат да навредят на големите производства на полупроводници в Тайван и Южна Корея.

    Новото развитие в технологичната „Студена война“ между САЩ и Китай също може да попречи на специалистите в технологиите за чипове да продават на китайски компании, допълва той.

    Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
    fallback