IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колапсът на сделката с Nvidia може да коства много на SoftBank

Плановете на Arm отново се насочват към листване, което частично ще компенсира японската корпорация за пропуснатата възможност

14:00 | 12.02.22 г.
<p>
	Ръководителят на SoftBank Масайоши Сон.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на SoftBank Масайоши Сон. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Технологията остава много по-слабо развита от тази на Arm, но американският производител на чипове Intel също се обяви в подкрепа на RISC-V, като заяви тази седмица, че ще се присъедини към нейния орган за стандартизиране и обещава да търси стратегически партньорства с разработчиците на чипове, работещи върху технологията.

„Въпреки че Arm е изключително важна глобална компания, тя е изправена пред екзистенциална заплаха в лицето на RISC-V през следващите пет години, особено в гладния за полупроводници Китай“, коментира Лил Рийд, анализатор в GlobalData.

След като SoftBank плати 31,4 млрд. долара за придобиването на Arm през 2016 г., собствеността на японската корпорация включва няколко стратегически отклонения.

Arm създаде подразделение, наречено Internet of Things Services Group, за да преследва идеята на Сон за софтуер, който може да събира и анализира данни от устройства, захранвани от чипове на Arm. Компанията инвестира агресивно, включително в придобиване на стартъп за обявените 600 милиона долара през 2018 г.

Но бизнесът натрупа загуби и се сблъска с трудности по отношение на облачните изчислителни услуги като AWS на Amazon. Това звено беше продадено на Vision Fund, инвестиционният фонд на SoftBank, след като Nvidia не прояви интерес да ги купи. В резултат на това рентабилността на Arm се подобри значително, но за сметка на загърбването от дългосрочната визия на Сон.

arm2 arm2

Arm също се сблъска с проблеми с управлението в Китай, след като продаде 51% дял в местното си дъщерно дружество на група местни инвеститори през 2018 г. През 2020 г. Arm обяви, че е отстранила Алън Ву като председател и главен изпълнителен директор на Arm China, след като разследване установи че той „излага на риск напредъка на Arm China и интересите на акционерите и заинтересованите страни в компанията“.

Според медиите обаче, Ву е отказал да напусне поста и е продължил да се появява на корпоративни събития. По-късно Arm разкри, че е в процес на „разрешаване на определени спорове с член на висшето ръководство в Arm China“ и че финансовите данни относно звеното може да подлежат на промяна, след като споровете бъдат уредени. 

Сон каза тази седмица, че очаква Arm да се листне на борсата Nasdaq в САЩ до март следващата година и инвеститорите ще трябва да преценят всички тези въпроси, когато решават как да оценят бизнеса.

В същото време пазарният фон изглежда нестабилен. Акциите на технологичните компании поевтиняват от началото на тази година, тъй като перспективата за повишаване на лихвените проценти в САЩ помрачи търговията на високооценените концерни. Собствените резултати на SoftBank подчертават факта: нейната нетна печалба спадна с 98% на годишна база през тримесечието октомври-декември, тъй като оценките на няколко компании от портфейла ѝ с активи представиха слаби резултати.

Инвеститорите ще имат цяла година, за да наблюдават напредъка на Arm преди въпросното IPO.

„Започваме процеса по подготовка за листване тази седмица и има много въпроси, по които трябва да работим през следващите месеци“, заяви говорител на компанията.

Сон заяви във вторник, че се стреми да осигури на Arm „най-голямото IPO в историята на сектора на полупроводниците“. Той все пак подчерта, че цената на нейните акции след листването ще се определят от пазара.

Какъвто и да е мащабът на това IPO, това предлага само частично решение за SoftBank, която можеше да спечели повече от една пълна продажба на компанията.

За Arm обаче едно IPO ще бъде важен момент, според Рийд от GlobalData. „IPO-то най-накрая ще даде известна яснота за бъдещето на Arm“, изтъква тя, „и ще ѝ позволи да пренастрои стратегическата си посока като по-независима компания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още