IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank загуби 13,2 млрд. долара от инвестиции в технологични компании

Японският конгломерат преминава в отбранителна позиция на фона на опасенията за нивата на дълга си

09:12 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>&nbsp;EPA/JIJI PRESS JAPAN</em></p>

Снимка:  EPA/JIJI PRESS JAPAN

SoftBank Group Corp., един от най-агресивните инвеститори в областта на високите технологии в света, заяви в четвъртък, че през последната фискална година е загубила повече пари от всякога - 13,2 млрд. долара - и ще намали темпа на новите си инвестиции.

„Светът се намира в хаотична ситуация", заяви главният изпълнителен директор Масайоши Сон, като цитира по-специално Covid-19 и инвазията на Русия в Украйна. „В този хаотичен свят подходът, който ние в SoftBank трябва да възприемем, е отбранителен“, пише The Wall Street Journal.

Слабите резултати на базирания в Токио конгломерат се случват в момент, в който инвеститорите по цял свят се затрудняват да се справят с драматичното поевтиняване на технологичните акции, особено на младите, бързоразвиващи се компании, които доскоро бяха магнетична инвестиция за инвеститорите. SoftBank е загубила 26,2 млрд. долара през първите три месеца на тази година.

Нарастващите лихвени проценти и други глобални проблеми накараха инвеститорите да избягват нерентабилни компании с високи оценки, причинявайки болка далеч отвъд SoftBank. Популярният борсово търгуван фонд ARK Innovation, управляван от Кати Ууд, се е свил с около 60% от началото на годината досега, а множество хедж фондове търпят загуби месец след месец.

„Ако сте притежавали акции на растежа тази година, както ние“, написа в Twitter в четвъртък основателят на Altimeter Capital Брад Герстнер, „направо сте разбити“. През последните години хедж фондът, фокусиран върху технологиите, беше основен инвеститор в стартъпи, преди да излязат на борсата, включително в Uber Technologies Inc. и софтуерната компания Snowflake Inc.

Сон откри видеопрезентацията за инвеститорите, като защити финансовото състояние на SoftBank, заявявайки, че нивата на дълга на компанията са управляеми, паричните ѝ наличности са достатъчни, за да покрият предстоящите падежи на облигациите, и че все още има ръстове в гигантския си технологичен фонд. Той заяви, че компанията е увеличила паричните си наличности чрез заеми и продажба на акции в опит да отговори на опасенията на инвеститорите за големия дългов товар на компанията.

SoftBank отчете обща загуба от 13,2 млрд. долара за фискалната си година, приключила на 31 март, но и ръстове в подразделенията, освен в технологичните си фондове. Така компанията отбеляза най-голямата си годишна загуба, надминавайки предишния рекорд, поставен преди две години. При представянето на финансовите резултати Сон също така се позова на натиска от китайските репресии срещу частния бизнес и повишаващите се лихвени проценти.

Впечатление направиха влошените инвестиции в множество стартиращи предприятия от нейния Vision Fund, който е на стойност 100 млрд. долара и е най-големият частен инвестиционен фонд в света, създаден преди пет години с намерението да създаде поколение от нови технологични гиганти.

Сред най-големите лоши залози се оказа китайската компания за споделени пътувания Didi Global Inc., която се сблъска с регулаторен натиск в Пекин. Към края на последното тримесечие Vision Fund е загубил 9,7 млрд. долара от 12,1 млрд. долара, инвестирани в Didi, съобщи компанията.

Предстоят още лоши новини: SoftBank заяви, че дяловете ѝ в публично търгувани компании от Vision Fund са се свили с над 13 млрд. долара от края на фискалната година, приключила на 31 март.

Сред тях са компании, които някога бяха гигантски успехи за SoftBank. DoorDash Inc. и южнокорейският търговец на дребно Coupang Inc., двете най-големи публично търгувани залога във Vision Fund, отчитат понижения с повече от 40% през последните шест седмици.

Като цяло SoftBank заяви, че Vision Fund е спечелил само 3,1 млрд. долара от 45,6 млрд. долара, които е инвестирал в публично търгуваните си компании до затварянето на фондовия пазар в сряда, което е малка възвръщаемост след пет години, през които Nasdaq се е увеличил почти двойно.

Трудната година отбеляза втория път от половин десетилетие, при който Сон заема отбранителна позиция, след като през 2019 г. се извини на инвеститорите за катастрофална инвестиция в компанията за споделени офис площи WeWork Inc. и други компании, носещи загуби.

„Ще бъдем много по-внимателни, когато инвестираме нови пари", каза той в записано видео на уебсайта на SoftBank в четвъртък, повтаряйки коментарите си отпреди почти три години.

Сон представи резултатите пред инвеститорите с помощта на слайдшоу, направено в неговия опростен - и донякъде сензационен - стил. На един от слайдовете се четеше разположен на тъмен фон с издигащ се дим надпис: „Светът в хаос".

Той посвети голяма част от презентацията на опитите си да успокои акционерите, загрижени за нивата на дълга на SoftBank, като им каза, че внимателно управлява дълга и паричните средства.

Акциите на SoftBank се обезцениха с 8% в четвъртък по време на сесията в Токио, която приключи преди публикуването на резултатите. Акциите затвориха сесията в четвъртък на ниво от 4491 йени - по-малко от половината от нивото отпреди една година.

Друго главоболие за Сон е разгръщането на подразделение, наречено SB Northstar, което беше създадено през 2020 г., за да инвестира в големи публично търгувани технологични компании. SoftBank заяви в четвъртък, че Northstar е загубил общо близо 6 млрд. долара от създаването си, а Сон заяви, че фондът в по-голямата си част е спрял да функционира. Главният изпълнителен директор е внесъл част от капитала на Northstar и лично ще поеме удар от над 2 млрд. долара, заявиха от SoftBank.

Съдбата на японския концерн вече не е толкова тясно свързана с Alibaba, която бе източник на финансиране за други инвестиции.

Неотдавна, през септември 2020 г., делът на SoftBank в Alibaba съставляваше повече от половината от общата стойност на активите ѝ. Към 31 март делът на SoftBank от почти една четвърт в Alibaba съставлява едва 22% от нетната стойност на активите ѝ. Това затруднява отпускането на заеми от SoftBank срещу този дял.

Сега Сон заяви, че ще се съсредоточи върху дизайнера на чипове Arm, който е собственост на SoftBank, като начин да печели пари, без да харчи повече. Той заяви, че очаква търсенето на чипове да продължи да расте и потвърди, че дейността на Arm в Китай се е нормализирала след спор с бивш главен изпълнителен директор, който в един момент блокира операцията в Китай. Повече по темата – тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още