IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Николов: SAP Labs България очаква ръст от 25-30% за 2014 г.

България е една от локациите с висока добавена стойност за компанията, смята изпълнителният директор на един от основните развойни центрове на SAP

10:37 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Николов:&nbsp;Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. <em>Снимка: SAP Labs</em></p>

Радослав Николов: Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. Снимка: SAP Labs

Как бихте оценили сътрудничеството си с университетите и училищата?

През последните две години SAP Labs България разрасна сътрудничеството си с българските университети и училища. Инвестирахме в множество образователни проекти и можем смело да заявим, че имаме личен принос към образованието в България като цяло. Освен летните практики, които се провеждат всяка година за студенти, наши колеги на доброволни начала провеждат курсове във водещи университети - Технически, Софийски и Пловдивски университети. От скоро стартирахме и нова образователна„кампания“ - да предоставяме стипендии на най-добре представилите се ученици на национални и международни олимпиади по математика и информатика, както и да подпомагаме други инициативи в тази сфера.

SoftServe обяви, че ще прави собствена академия за кадри, ръководената от Светлин Наков фондация “Софтуерен университет” вече обучава кадри. Планирате ли в бъдеще да предприемете подобна стъпка?

За мен, както и за SAP като цяло, фундаменталното образование е в университетите и единствено там е неговото основно място. SAP залага на съществуващите структури и сме готови да работим с тях и чрез тях. В случай, че искаме да бъдем от помощ на образованието, всички ние, като представители на ИТ бизнеса, трябва да го правим ръка за ръка с висшите учебни заведения, а не успоредно с тях. В противен случай, можем да загубим всички.

Какви стъпки според Вас трябва да предприеме държавата, за да се подобри бизнес средата, по-специално за насърчаване на инвестициите в ИТ сектора?

Българският ИТ сектор отбелязва стабилен растеж и висок принос към БВП дори в периоди на осезаема икономическа криза. Тези позитивни сигнали следва да бъдат взети предвид и той да бъде разглеждан като стратегически за развитието на българската икономика. Необходимо е да се разгледат възможностите за инвестиции в сферата на точните науки, както и предоставянето на референции и данъчни облекчения в ИТ сектора. Така той ще стане още по-привлекателен както за инвеститорите, така и за младите ИТ предприемачи в България, които са готови да развиват свой собствен бизнес.

Каква очаквате да бъде 2014-та за SAP Labs България и за ИТ сектора в страната като цяло?

2014 г. за SAP Labs България накратко може да се обобщи в няколко думи - растеж с около 25-30% и затвърждаване на позициите си на ключов развоен център за SAP в световен мащаб.

А 2014 г. за ИТ сектора – ожесточена борба за кадри и продължително привличане на сериозни компании от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още