IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Къшнър: Жените напускат технологичните фирми заради липса на възможности

Балансът между работата и личния живот не е толкова голям проблем за дамите, твърди вицепрезидентът на VMware

08:13 | 31.03.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: VMware</em></p>

Снимка: VMware

Можете ли да дадете пример за това?

Когато попитах екипа ми в Индия защо не увеличават броя на жените в него, получих отговор, че дамите не искат да бъдат повишавани, защото просто искат да правят това, което правят в момента. Попитах въпросните хора дали говорят от името на жените или това е реалното становище на дамите. Имаше момент на истинско чувство за срам, защото мениджърите говореха от чуждо име. До този момент те смятаха, че правят правилното нещо, че наистина помагат. Но в крайна сметка не се оказа така.

Преди няколко месеца представихме резултатите за първата година на инициативата и едно от нещата, за които се запитахме, беше защо жените напускат. Всички директори скочиха и казаха, че жените напускат заради проблема с баланса между личния живот и работата. Но това не беше причината. Лично проведох интервюта с всяка една жена, която беше напуснала, а причината се оказа липсата на възможности.

Нека разкажа една лична история. Когато бях в IBM, компанията правеше планове за развитие. В моя план беше вписано, че искам да работя в чужбина и предпочитам да отида в Китай. През юли 1999 г. шефът ми се обади и ми каза, че няма свободни позиции в Китай и дали бих приела да отида в Париж. Заявих, че със сигурност приемам. На въпроса дали мога да започна през следващата седмица, посочих, че мога. Следващият въпрос беше: “Не искаш ли да се прибереш вкъщи и да поговориш със съпруга си за това?”. Отговорих просто с: “Не, мога да взема това решение и сама”.

Да се върнем на ситуацията във VMware. Какъв процент от служителите на компанията са жени?

Почти същият като този в другите технологични компании - между 20 и 25%.

Кои са най-привлекателните позиции за жените?

Смятам, че всяка позиция във VMware, която съвпада с уменията на жените, е привлекателна за тях. Набирането на жени в сферата на технологиите е голямо предизвикателство за всички ИТ компании. Всъщност броят на жените обучаващи се в областта на ИТ е намалял значително за последните няколко десетилетия - от 39% през 70-те години до 20% през 80-те години.

Днес този дял вече е 19%. Говорим за драстичен спад, причинен от едно важно събитие – появата на персоналния компютър. Когато компютрите се появяват, те са рекламирани като продукт за млади мъже. Жените са изключени напълно от потенциалната група потребители. Ето защо дамите не намират толкова лесно място в ИТ индустрията. Във VMware работим активно, за да обърнем тази тенденция и да ангажираме жените с инженерни професии и ИТ дейности.

Смятате ли, че тези позиции стават по-привлекателни?

Не. Смятам, че жените са напреднали в много посоки. Насочват се към медицина и науката например, но не и към ИТ. Искаме да направим така че да повярват, че инженерните професии са също толкова важни за тях, колкото и останалите.

Какви са плановете Ви за тази програма за следващите 5 до 10 години?

Това, което правим, е да я прехвърлим към една доста по-голяма инициатива, която наричаме Diversity & Inclusion и насочена не само към хора от различен пол, но и религия, етнос и т.н. Нуждаем се от много добър микс от хора, а след това ще стартираме програми за включването на тези хора във всички области на нашата организация. VMwomen ще бъде много важна част от всичко това, но ще бъде под шапката на нещо по-голямо. Ще продължим да насърчаваме мъжете да ни помагат в тази посока, защото те играят много важна роля в усилията ни да ангажираме повече дамите. Голяма част от мъжете имат дъщери, които растат в този свят, и те искат да им осигурят най-добрите възможности. Това е причината да се включват.

Какъв е съветът Ви към по-малките компании, които искат да насърчават жените?

Имам собствена малка компания, така че съм напълно наясно със случващото се. Важното за малките фирми е, независимо колко са мънички, да погледнат към по-голямата картина от гледна точка на населението. Да разберат от каква енергия се нуждаят. Жените са също толкова успешни в малките компании, колкото и мъжете. Често дамите напускат компании, за да създават собствен бизнес, което им дава възможност да бъдат това, което искат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 31 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Масово в банките на позиции от сорта на кредитни инспектори/касиери, се слагат жени, но не съм видял мъжете да се оплакват от това.Тия дето пищят за щяло и нещяло, за равенство на половете, са най-големите сексисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
MarginCall
преди 8 години
Ще ви дам само един пример, пък кой разбрал - разбрал...Наскоро излязоха данни, че нациите, които ядат повече шоколад имат повече нобелови лауреати на глава от населението. И повечето хора приеха това заключение доста безкритично. Сякаш никога не са чували, че за да се прави наука трябват пари. Да се яде шоколад също е свързано с пари. Събираш 2 и 2...Та така и с жените във Формула 1, жените програмисти, жените професори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
pinoccio
преди 8 години
Феминизма го отключи не Маркс, а сексуалната революция. Жената винаги е била в работата до мъжа си - и на полето, и на машините, и после сама е оправяла къщата. Сексуалната революция атакува тази свещена връзка между мъжа и жената, тя бе разкъсана, жената бе отделена (еманципирана). И понеже жената е по-силният пол, светът се феминизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
george353
преди 8 години
По-скоро е поради липса на интерес. Познавам жени в ИТ сектора с техно специалности които се справят отлично и имат страхотни кариери. На тях им се дават същите възможности като на всички останали. Кодът ти или работи или не. Ако да, всички предпочитат теб без значени какъв ти е пола. Но спецификата на ИТ е такава че преобладават мъжете. А на менажерски позиции попадат предимно хора без никакъв ИТ бекграунд и са като в небрано лозе. Бързо губят интерес и се местят в други отдели. А ако все пак решат да останат, перформанса им не става за кариера и тъпчат на едно място с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 3
coder
преди 8 години
Аз не знам що за човек ще каже "Не ме интересува мнението на мъжа ми, решавам си сама. Зарязвам го тук и още другата седмица си стягам багажа"... Това ли е жена за пример? Жените все по-често разбират равенството като положение, в което да си правят каквото искат, когато искат и без да ги интересува ничие мнение. Ако им кажеш нещо - "ааа дискриминация, нямаш право". Това за мен не е равенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Чакам само да вкарат задължителна квота за жени във Формула 1 за да призная този свят за напълно извратен и обречен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Поредната порция феминистка пропаганда идваща вероятно 45-50 годиша стара мома, която е "феминист". Отново разбира дежурните лъжи за "неравенство между половете" и "липса на възможности". Кога хората ще започнат да принават собствения си провал, вместо да го приписват на някакви външни фактори? Тази дама определено заслужава оскар в за най-добър IT културен марксист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
khao
преди 8 години
и аз по същата причина напуснах националния по художествена гимнастика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още