IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключва оценката на водни проекти за над 300 млн. лева

Ще има усвояване на средства по оперативна програма "Околна среда", заяви Нона Караджова

13:33 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приключва оценката на водни проекти за над 300 млн. лева

Приключва оценката на проекти за над 300 млн. лева във водния сектор. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която участва във втората годишна конференция "Инфраструктура и услуги във водния сектор" в столицата, съобщи БТА.

Първоначалната оценка на експертите е, че общините са се справили много добре с проектите, отбеляза екоминистърът. По думите й наскоро са подадени проекти на стойност още за около 300 млн. лева, а до края на февруари се очаква и нова голяма група.

Макар да има закъснение, се върви по правилния път и ще има усвояване на средства по оперативна програма "Околна среда" и изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, което ще подобри състоянието на реките, добави тя.

Очаква се до края на следващата седмица изпълнителят на проекта за национална водна стратегия да представи анализа с целите и алтернативните стратегии за развитие на водния сектор, посочи Караджова. Те ще бъдат представени на обществеността, на браншови асоциации, на ползватели, на ВиК сдруженията, на общините, които да изкажат мнение. Очакваме финансови анализи на това какво се е случвало в годините и какво ще се случва, предложения за начина на управление на собствеността, прогнози за бъдещите нужди от вода, отчитащи и климатичните изменения, каза екоминистърът.

В коментар на решението на петчленен състав на ВАС, който се произнесе по спора за екологичната оценка на проекта за модернизация на "Туристическа и ски зона Алеко" в полза на инвеститора, Нона Караджова каза, че МОСВ ще се съобрази с решението на съда, който е независима институция. По думите й  обаче експерти на няколко дирекции в министерството правят сега анализи и ще дадат предложения, "така че да сме в съответствие с определението на съда и да се опитаме да надделее обществения интерес".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още