IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 млн. лв. кредити ще ползват земеделците с проекти за модернизация на фермите

Управителният съвет на фонда ще уточнява следващата седмица параметрите на заемите

15:22 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
11 млн. лв. кредити ще ползват земеделците с проекти за модернизация на фермите

Около 11 млн. лв. нисколихвени кредити от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за инвестиции ще могат да ползват фермерите, ако са спечелили проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” към Програмата за развитие на земеделските райони. Това заяви шефът на фонда Светослав Симеонов. По този начин се решава проблемът със затрудения достъп на животновъдите до кредитен ресурс, каза Симеонов.

31 декември 2011 г. е крайният срок, до който фермите за производство на мляко от втора и трета категория трябва да се модернизират, включително и с проекти по тази мярка, в противен случай предстои да бъдат закрити.

Симеонов съобщи още, че следващата седмица Управителният съвет на фонда ще решава точно какви ще са националните схеми за кредитиране за 2011 г. Фондът отпуска такива кредити например за закупуването на фуражи за животновъдите или за семена и минерални торове при производство на пшеница. Засега по тези схеми са предвидени около 60 млн. лв., но тепърва ще се уточнят параметрите на заемите, които фермерите ще могат да теглят от фонд „Земеделие“.

Земеделското министерство започва мащабна информационна кампания, която ще разяснява на фермерите мерките от Програмата за развитие на земеделските райони (ПРСР), съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. Бюджетът на кампанията е 780 000 лв., парите са от техническата помощ към бюджета на ПРСР. Кампанията ще се проведе в 28-те областни градове на страната.

„Младите фермери, които ползват средства по ПРСР, трябва да знаят, че изпълнението на бизнес плановете е задължително, за да не се налага да връщат пари“, коментира Боянова.

Тя посочи, че е много важно производителите, например на плодове и зеленчуци, да се сдружават. За целта те могат да ползват средства по мярка 142 „Създаване на организации на производители”.

За първи път през тази година ще се примат и проекти по 213 мярка „Плащания за Натура 2000 за земеделски земи”.

Боянова каза още, че до момента по програмата са договорени средства в размер на 1,078 млрд. евро, което е 33% от общия бюджет, а са разплатени 627 млн. евро, или 19% от целия бюджет на ПРСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още