IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят 86 хил. ферми, ако до края на годината не покрият хигиенни изисквания

Млекопроизводителите могат да преструктурират своите стопанства по Програмата за развитие на селските райони, заяви Мирослав Найденов

14:30 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Затварят 86 хил. ферми, ако до края на годината не покрият хигиенни изисквания

До края на годината 86 хил. ферми имат да покриват хигиенни изисквания на Европейския съюз. В противен случай те ще бъдат затворени и няма да могат да продават мляко на преработвателните предприятия. Това е заявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство.

Към момента на европейските изисквания отговарят едва 3000 ферми.

Заради евродиректива от 1 януари 2012 г. няма да се разрешават изкупуването и преработката на сурово краве мляко от ферми, които съдържат микроорганизми над нормата.

„Българските фермери имат една последна година, за да постигнат европейските изисквания за качество на млякото. След неколкократни отлагания и преговори с Европейската комисия крайният срок за млекопроизводителите бе закован на 31 декември 2011 г.“, е коментирал министърът.

Той е подчертал, че фермерите могат да преструктурират своите ферми по мерките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Министърът препоръчва на всички животновъди да не чакат последния срок в края на годината, а да започнат да работят по модернизирането на обектите още от сега.

Министър Найденов е заявил още, че комисията по бюджет и финанси в парламента предлага малките ферми и животновъди да преминат към патентен данък, за да бъдат облекчени от корпоративния данък и ДДС.

В неделя обаче млекопроизводители заявиха, че подготвят протести в София заради облагането с нови данъци. Според бранша през миналата година са закрити около 30 на сто от животновъдните ферми, а вносът на мляко е стигнал 60% при 12 на сто през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още