fallback

Откриват пречиствателна станция в Хисаря, управляват я дистанционно от Германия

Съоръжението струва 18,5 млн. лв., строител на обекта е консорциум между Главболгарстрой и германската компания Биогест – Интернационал

16:44 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Пречиствателна станция за отпадъчните води на град Хисаря ще бъде открита утре, съобщиха от екоминистерството. Съоръжението струва 18,5 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Околна среда”, държавния бюджет и общината.

Станцията има капацитет да обслужва 25 000 жители, изградена е с три степени на пречистване (механично, биологично и третично стъпало). Производителността на разширеното и реконструирано съоръжение е съобразена с еквивалентния брой жители на града към 2030 г., включително в курортния сезон.

Съоръжението се управлява дистанционно от Германия, а на място се обслужва от 10 работници. Строител на обекта е консорциум между Главболгарстрой и германската компания Биогест – Интернационал.

Пречиствателната станция е първият етап от проекта за подобряване на водния цикъл в града. За да се пристъпи към последната му фаза, общината наскоро внесе в екоминистерството предложение за 39 млн. лв. С тях ще се модернизира ВиК мрежата на три квартала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
fallback