IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3 200 фермери кандидатстват за субсидии за земи в екомрежата НАТУРА

От 2007 г. досега площите за подпомагане в България по линия на европейската селскостопанска политика са нараснали с 11%

12:09 | 06.10.11 г.
Над 3 200 фермери кандидатстват за субсидии за земи в екомрежата НАТУРА

В момента около 34% от територията на страната, или над 37,7 млн. дка, влизат в териториалния обхват на „Натура 2000”. По данни на фонда най-голяма насителност на земеделските имоти, които попадат в екомрежата и за които са искани компенсаторни плащания, са в областите на Смолян, Хасково и Сливен.

При този тип подпомагане стопаните получават по 65 евро за хектар, ако използват биологични средства за борба с вредителите при отглеждането на култури в зоните на НАТУРА.

По 70 евро на хектар се дават за косене на ливадите в указаните от еколозите срокове през лятото, когато защитените видове птици не гнездят. Още 28,5 евро на хектар получават стопаните, които не използват пестициди при отглеждането на културите.

Други 30 евро на хектар компенсации се изплащат на стопани, които не разорават и не залесяват ливадите, пасищата и мерите в екологичните зони. Още 20 евро на хектар пък се изплащат за съхраняване на синорите или други особености от ландшафта в защитените зони, поясниха от фонд „Земеделие“.

Подпомагането в екозоните НАТУРА се извършва само за производители, които притежават най-малко 3 дка обработваема площ, като размерът на даден парцел, в случаите, че са разпокъсани в различни землища, не трябва да бъде под един декар, поясниха от фонда.

Заявените средства по НАТУРА ще започнат да се изплащат най-рано от декември т.г. заедно с останалите директни плащания, като крайният срок по закон продължава до края на юни 2012 г.

През тази година фондът отчита ръст и на исканите субсидии за различните видове национални доплащания, които се дават за отглеждане на животни или за развитие на земеделието във високопланински и екологични райони, съобщиха от фонда.

Въпреки първоначалните проблеми с декларирането на терените за агроекологичните плащания за четирите години от 2008 г. до 2011 г. площите, върху които се отглеждат екологични култури в страната, са нараснали с 20 на сто, сочи анализът.

Ако през 2008 г. земите с отглеждане на екокултури са били в размер на 570 хил. дка, през тази година агроекология се развива върху над 684 хил. дка., сочи още анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още